Gulyás: március 8-tól két hétre bezárnak üzletek, az iskolák, óvodák egy hónapig lesznek zárva

Gulyás Gergely
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a szokásos csütörtöki kormányinfót rendhagyó módon a Karmelita kolostorban tartották, mivel jelenleg is zajlik a mai második kormányülés.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a kormány tegnap és ma délelőtt is ülésezett. Kifejtette, meghallgatták a járványügyi szakértőket, virológusokat és járványmatematikusokat, illetve az Operatív törzset is.

Gulyás beszédét az elmúlt napok koronavírus-számainak ismertetésével kezdte, elmondta, a harmadik hullám nagyon erős. Úgy fogalmazott, nemcsak azért kell most zárnunk, hogy megvédjük az emberek egészségét, hanem azért is, hogy mielőbb újra nyithassunk.

Gulyás Gergely bejelentése alapján eddig a következő döntések születtek:

Oktatás: az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárják, a digitális oktatás részleteit az Emmi oktatási államtitkársága dolgozza ki. A középiskolákra és egyetemekre vonatkozó szabályok változatlanok maradnak.

Március 8-tól március 22-ig, két hétre bezárják az üzleteket, ez alól kivételt képeznek az élelmiszerboltok, drogériák, gyógyszertárak és a benzinkutak.

További döntések:

  • Március 8-tól, március 22-ig minden szolgáltatás szünetel, kivéve ez alól a magánegészségügyi szolgáltatásokat, a részlet szabályokról holnap lesz döntés az Operítv törzs ülésén.
  • Bezárják a konditermeket, zárt kapuk mögött kerülhet sor az igazolt sportolók versenyeire.
  • A parkok, arborétumok nyitva lesznek, a szabadtéri sportolás  megengedett, ha betartják a másfél méteres távolságot.
  • A munkavégzés is megengedett, de ahol van mód a home office-ra, azt ki kell használni.
  • A maszkhasználat mindenhol kötelező lesz a közterületeken.
  • Szigorítják személyforgalomra vonatkozó szabályokat is.
  • Kiterjesztik a bértámogatást, adókedvezményt azokra a szektorokra is, amiket a következő hetekben be kell zárni.