Ennyit ér a NER-es haveri kiszervezés: az eKRÉTA Zrt. elismerte felelősségét az összeomlásban

Ennyit ér a NER-es haveri kiszervezés: az eKRÉTA Zrt. elismerte felelősségét az összeomlásban

Annak ellenére, hogy megpróbáltuk szimulációval, tervezéssel a legjobb tudásunk szerint felkészülni az első teljes digitális nap reggelén várható óriási rendszerterhelésre, nem tudtuk a KRÉTA rendszert és DKT (Digitális Kollaborációs Tér) modulját kiszolgáló erőforrásokat megfelelően elosztani, beállítani, amiért is a felelősség kizárólag az eKRÉTA Informatikai Zrt.-t terheli

idézi a HVG a cég közleményét azt követően, hogy a digitális oktatás első napján összeomlott az annak kiszolgálására hivatott, több milliárd forintért kifejlesztett rendszer.

Erre sem sikerült Orbánéknak egy év alatt felkészülni: lehalt az eKréta rendszere

Az Indexnek több pedagógus is arról panaszkodott, hogy hiába kaptak utasítást az elektronikus oktatási rendszer, a Kréta használatára, az vagy akadozik, vagy egyáltalán nem működik. A mai nappal bevezetett korlátozó intézkedések miatt az általános iskolákban is online oktatás zajlik, amihez elengedhetetlen lenne ennek használata.

A zrt. azonban nem egy mezei vállalkozás a piacon. Nevükhöz fűződik a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszeren (KRÉTA) túl a felsőoktatásban használt Neptun is.

Ami azonban sokkal lényegesebb, az a történetben meghúzódó Palkovics-szál.

A KRÉTA kifejlesztésére Orbánék 2015-ben írtak ki négy közbeszerzést összesen másfél milliárd forint értékben. Erre csak egyetlen kiválasztottat hívtak meg, az eKRÉTA Zrt. jogelődje, az SDA Informatika Zrt. vezette cégcsoportot. Az SDA Informatika pedig akkoriban

Fauszt Zoltánnak, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter korábbi üzlettársának és bizalmasának cége volt.

Fauszt 2019 márciusában lett a kiemelt informatikai beruházásokról dönteni hivatott Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) egyik tagja. Az NHIT a kormány tanácsadó testülete, amely a 250 milliót meghaladó összegű informatikai beszerzés ügyeiben dönt. Fausztot Orbán 2020 decemberében menesztette ebből a tisztségéből. Akkor az a hír járta, hogy Palkovics többek közt Fauszt menesztése miatt felajánlotta lemondását Orbán Viktornak, amit a miniszterelnök nem fogadott el. A sajtóértesülést a kormányfő sajtófőnöke és az ITM is tagadta.