"Az Egyesült Államok szorosan együtt fog működni az Európai Unióval"

"Az Egyesült Államok szorosan együtt fog működni az Európai Unióval"

Az Egyesült Államok szorosan együtt fog működni az Európai Unióval, hogy ellensúlyozza Kína agresszív fellépéseit a kereskedelem területén - jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter Brüsszelben, a NATO-tagországok külügyminisztereinek tanácskozását követően.

A Magyar Távirati Iroda beszámolója szerint Antony Blinken sajtótájékoztatóján hangsúlyozta,

sem az Egyesült Államok, sem Európa nem képes egyedül érdemben fellépni Kínával szemben a kereskedelem területén.

Kijelentette, Kínának teljesítenie kell a kereskedelem területén az uniónak tett ígéreteit, köztük, hogy megnyitja gazdaságát. Kiemelte azt is, hogy az Európai Uniónak, az Egyesült Államoknak és ázsiai partnereiknek olyan szövetség kialakítására kell törekedniük, amelynek esélye van arra, hogy "figyelmen kívül hagyja" Pekinget.

"Tudjuk, hogy szövetségeseinknek összetett kapcsolatuk van Kínával, amely nem minden esetben egyezik tökéletesen a miénkkel. Washington azonban nem fogja arra kényszeríteni szövetségeseit, hogy válasszanak az Egyesült Államok és Kína között"

- fogalmazott.

Blinken röviden kitért arra is, hogy az Egyesült Államok és Németország álláspontja között határozott nézeteltérés van az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat-2 gázvezeték megépítésének tekintetében. Arról tájékoztatta német kollégáját, Heiko Maas külügyminisztert, hogy a vezeték építésben részt vevő vállalatok szankciókkal nézhetnek szembe az Egyesült Államok részéről - közölte az amerikai külügyminiszter.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár tájékoztatójában kiemelte, hogy miközben a NATO továbbra is "nagyon nehéz kapcsolatot" ápol Oroszországgal, a szövetségesek és partnerei közötti egyetértés és együttműködés tovább erősödött.

Úgy vélte, hogy az évek óta gyakorolt nyomás, valamint a párbeszéd folytatására tett erőfeszítések ellenére Oroszország fokozta a belső elnyomást és agresszív fellépését külföldön. Szavai szerint Moszkva aláássa és destabilizálja szomszédait, köztük Ukrajnát, Grúziát és a Moldovai Köztársaságot, támogatja a fehérorosz vezetést, és megpróbál befolyást szerezni a nyugat-balkáni régióban. Oroszország fellépésére reagálva a NATO kollektív védelmének legnagyobb megerősítését hajtotta végre az elmúlt időszakban, egyebek mellett fokozta védelmi képességét a hibrid hadviselés és a kibernetika területét érintően is - közölte.

Tájékoztatása szerint a szövetségesek egyetértenek abban, hogy a NATO folytassa a hiteles és hatékony elrettentés és a védekezés politikájának alkalmazását, tekintettel az orosz rakétatelepítések jelentette - egyre növekvő - veszélyre is.