Dubaj és Zürich után ma reggel a horvát tengerpartra repült a NER luxusgépe

Dubaj és Zürich után ma reggel a horvát tengerpartra repült a NER luxusgépe

Mint arról beszámoltunk, március 16-án tért haza Dubajból a sorozatos lebukások miatt blokkolt jeladóval Dubajból repülő kormányzati luxusgép, amit kollégánk ismét a helyszínen várt, hogy megpróbálja lefotózni annak titokzatos utasait. Ez neki ugyan nem sikerült, ám később további fotók és egy videó is napvilágot látott, amelyből arra lehetett következtetni, hogy az OE-LEM lajstromjelű Bombardier Global 6000 magánrepülőgépen Mészáros Lőrinc, újdonsült felesége, Várkonyi Andrea, fia, az ifjabb Lőrinc, illetve egy ugyancsak Andrea nevű hölgy utazott.

Dokumentumok, videó: Mészáros Lőrincéket hozhatta haza Dubajból a luxus magángép

Minden jel arra mutat, Mészáros Lőrinc, újdonsült felesége, Várkonyi Andrea, fia, az ifjabb Lőrinc, illetve egy ugyancsak Andrea nevű hölgy a nem hivatalos kormányzati luxusgép, az OE-LEM lajstromjelű Bombardier fedélzetén utazott Dubajba március 12-én. A visszaúton, március 16-án azonban már csak a felcsúti gázszererlő-milliárdos és a korábbi műsorvezető jött.

A privát repülőgép Dubaj után Zürichbe repült, a svájci nagyváros repülőterén még Szíjj László kormányközeli oligarchát is sikerült lefotózni. A milliárdos egyik cége, a Duna Aszfalt Kft. sajtóosztálya megerősítette, hogy valóban ő utazott március 17-én az OE-LEM fedélzetén Zürichbe, a vállalat sajtófőnöke mindössze annyit árult el, hogy Szíjj üzleti célból utazott Svájcba.

Úgy tűnik, a luxusgépet rendszeresen használó szűk kör nem fogadta meg Orbán Viktor kérését, aki nemrégiben egy rádióinterjúban arra figyelmeztetett, hogy a tehetős vállalkozók is tartózkodjanak az egzotikus utaktól, ezeket most halasszák el.

A 24.hu cikke szerint ugyanis 

csütörtök reggel Budapestről a horvát tengerpartra indult az OE-LEM lajstromjelű repülő, fél 9 körül landolt a spliti repülőtéren.

Horvátországot egyébként a Konzuli Szolgálat a világjárvány miatt az utazásra nem javasolta országok listájára tette, ahová teszt-és karanténkötelezettség mellett lehet csak belépni, ha valamilyen halaszthatatlan ügyben mégis beutazik valaki.

Oldalukon az alábbi tájékoztatás olvasható a kivételekről:

Az alábbi személyi körök, illetve okokból beutazók mentesülhetnek a b. pontban írt beutazási korlátozások alól:

  • diplomaták, nemzetközi szervezetek tagjai, 
  • a nyomós családi okból beutazók, 
  • a fenti okra hivatkozással mentesülhetnek a beutazási korlátozások alól a temetésre érkező személyek, akik a határon kötelesek igazolni a beutazásuk célját (pl.gyászhír bemutatásával),
  • halaszthatatlan üzleti célból utazók (ld. az e. pontban írtakat),
  • a halaszthatatlan gyógykezelésre érkezők, 
  • a közlekedési személyzet tagjai, beleértve a tehergépjárművek vezetőit,
  • humanitárius okból, a földrengés által sújtott területek megsegítése céljából érkezők, valamint
  • az egészségügyi dolgozók, a tanulók, a napi ingázók, a kiküldött munkavállalók, a Horvátország területén tranzitáló utasok, amennyiben Horvátországot a belépéstől számított legkésőbb 12 órán belül elhagyják.
  • Minden fent említett esetben szükséges a határon hitelt érdemlően igazolni a beutazás célját, amely alapján a magyar állampolgárok kérik a beutazási korlátozások alóli mentességet. A belépéskor a bemutatott igazolás alapján a horvát határrendőr döntési jogkörébe tartozik, hogy azt elfogadja-e a fenti mentességi okok valamelyikének igazolásaként és beengedi az utast teszt felmutatása, illetve karanténkötelezettség nélkül.

Megjegyzik, "minden fent említett esetben szükséges a határon hitelt érdemlően igazolni a beutazás célját, amely alapján a magyar állampolgárok kérik a beutazási korlátozások alóli mentességet".