Operatív törzs: hétfőn kezdődik a pedagógusok oltása

Operatív törzs: hétfőn kezdődik a pedagógusok oltása

Orbán Viktor péntek reggeli bejelentései után az operatív törzs is megszólalt. Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese rendkívüli hírrel kezdte a tájékoztatót: a csütörtök délelőtt indított oltási regisztrációt ellenőrző programot ugyanis kibertámadás érte. A honlap elérése ezért akadozott, emiatt feljelentést is tettek.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt közölte, az általános járványügyi helyzet miatt kismértékben ki kell tolni az április 7-ei tervezett újranyitást az iskolák esetében. Hozzátette, döntöttek a köznevelésben dolgozók oltásáról is, akiket arra kért, regisztráljanak, ezt ezidáig a pedagógusok 55 százaléka tette már meg.

Azokat, akik még nem regisztráltak, arra kérik, március 29-ig tegyék meg, őket húsvét után oltják majd be.

Aki egy hónap múlva gondolja meg magát, azt nem fogjuk tudni soron kívüli oltásban részesíteni

– figyelmeztetett Maruzsa, hiszen ennek – mint fogalmazott – adatbázis-frissítési okai vannak.

Közölte továbbá, azokat, akik március 24-ig regisztráltak az oltásra, SMS-ben fogják behívni a jövő héten, így a tervek szerint még húsvét előtt megkapják az első dózist kórházi oltópontokon. Ez 82 ezer főt jelent. A március 24-ig nem regisztrált dolgozók, bölcsődei dolgozók húsvét után kórházi oltópontokon kapják meg a vakcinát.

A felkészülés miatt a hétvégén leállítják az Oktatási Hivatal érintett rendszerét, de hétfőn fel lehet vinni az adatokat majd abba is.

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt,

átalakult a vírus fertőzőképessége és a betegség lefolyásának súlyossága is.

Közölte, a 65 éven felüliek 71 százaléka már kapott oltást, s szót ejtett arról is, hogy a várt AstraZeneca-szállítmány 11 százaléka érkezett csak a csütörtöki napon, alig 20 ezer.

A várandósokkal kapcsolatban új hírként bejelentette:

A vizsgálatok nem fejeződtek be, de már jelentős mennyiségű tudás áll rendelkezésre. Minden esetben, mielőtt egy várandós oltásáról dönt az oltóorvos, számos körülményt kell mérlegelni. Általánosan mindenkinek ajánljuk a védőoltás felvételét; a nemzetközi ajánlásokon és a tudományos tapasztalatokon alapszik a magyar ajánlás is, a védőoltás felvétele sokkal több előnnyel jár, mint hátránnyal, de mindig egyénileg kell mérlegelni.

Kifejtette, a védőoltás első adagját a várandósság 12. hete után kell beadni, a másodikat pedig a szülést követően.

A tisztifőorvos továbbá arra kért mindenkit, hogy a fertőzés elkerülése érdekében előre készítsünk bevásárlólistát, ne tömörüljünk, a boltok bejáratánál használjuk a kézfertőtlenítő lehetőséget, az áruk kivételéhez pedig az árucsipeszt.

Kérem, hogy hazatéréskor tisztítsuk meg az árut, úgy tároljuk és fogyasszuk. Legyünk megértőek és türelmesek egymással szemben, viseljük a maszkot

– tette hozzá.

Müller Cecília azt javasolta, a kevésbé népszerű helyeket részesítsük előnyben a kirándulások alkalmával, különböző háztartásokban lévők pedig ne találkozzanak, s ne feledjük a kültéri maszkviselést sem.

Tartsuk meg fegyelmezettségünket, a kézmosás és a fertőtlenítés elhanyagolása hatástalanná teheti a korlátozásokat. Beoltatni magunkat annyit jelent, mint terhet levenni az egészségügy válláról

– zárta szavait.