Szlávik: április közepén, végén kezdhet csökkenni a vírus terjedése, "nyárra lélegezhetünk fel"

szlávik
Szlávik János
MTI / Kovács Attila

A koronavírus-járvány legsúlyosabb napjai tartanak, minden eddiginél több a fertőzött, nagyon sokan vannak kórházban, mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton a közmédiának.

Szlávik János hangsúlyozta – írja az MTI –, a járvány harmadik hulláma továbbra is felszálló ágban van, a korábbi tapasztalatok alapján esetleg április közepén, végén kezdhet csökkenni a vírus terjedése, és "talán valamikor nyárra lélegezhetünk fel".

Most mindenkinek nagyon kell vigyáznia, be kell tartani a szabályokat!

jelentette ki a főorvos, hozzátéve, a húsvét időszaka különösen veszélyes, mivel a fertőzés a családokban, olyan helyeken történik, ahol az emberek nem hordanak maszkot.

Kiemelte, Európa sok országában hasonlóan sok a fertőzött, ami arra vezethető vissza, hogy nem halad kellő sebességgel a védőoltások beadása, nagyon sok európai országban akadozik az oltás.

Magyarország a jelenleg alkalmazott vakcináival sokkal több embert tud beoltani, mint sok más európai ország, de ez egyelőre, ebben a pillanatban kevés

– mondta.

A főorvos szerint jó, ha minél több regisztrált, biztonságos és hatékony oltás áll rendelkezésre, ezért örömmel fogadták a hírt, hogy Magyarországon két újabb vakcinával lehet oltani.

Az indiai CoviShield vakcina gyakorlatilag az AstraZeneca oltásának felel meg, míg a kínai Convidecia a Johnson & Johnson vakcinájára hasonlít, amelyből elég egy adag a hatékony védelemhez, fejtette ki.Helyes lépésnek nevezte továbbá, hogy előrébb hozták a pedagógusok oltását, és arra kért minden érintett, hogy regisztráljon a vakcinára.

A főorvos megerősítette, ma már kijelenthető, hogy a Pfizer/BioNTech és a Moderna oltásai biztonsággal adhatók várandósoknak. Az angol brit mutáns miatt egyre több, gyermeket váró nő kerül kórházba, időnként lélegeztetőgépre is, ezért számukra is javasolt az oltás, húzta alá.

Szlávik megjegyezte, idővel a koronavírus egyre több mutációja jelenik meg, a jelenlegi védőoltások azonban valamennyivel szemben védelmet adnak, ha nem is egyenlő hatásossággal.