Merkely Béla szerint lehetnek előjogaik a beoltottaknak

Merkely Béla szerint lehetnek előjogaik a beoltottaknak

Ugyan a kormány eddig nem fogalmazott meg konkrétumokat annak kapcsán, milyen előjogokat élvezhetnek azok, akik megkapták az oltást, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az RTL Híradónak arról beszélt, tudomása szerint lesznek különbségek azok között, akik megkapták az oltást vagy átestek a fertőzésen. 

Én úgy tudom, hogy a nyitás elsősorban ott elképzelhető, ahol a védettség már kialakult: azaz azok a személyek lehetnek majd szabadon, illetve ülhetnek ki egy viszonylag lazán kialakított kávézó teraszára, akik már beoltottak vagy átestek a fertőzésen

– mondta Merkely, aki úgy véli, a nem oltottak akkor sem mozoghatnak kedvükre, ha a lakosság nagy része már védett lesz a vírussal szemben.

A szombaton megjelent kormányrendelet szerint a kétmillió-ötszázezredik oltást beadásához kötik a kijárási tilalom kitolását, a szolgáltatások újbóli engedélyezését, valamint a vásárlással kapcsolatos új szabályokat. 

Merkely szerint jól a cél a 2,5 millió vakcina mielőbbi beadása, azonban százszázalékos biztonságban akkor lenne mindenki, ha ötmillió embert sikerülne beoltani.