Van-e a polgároknak köze Mészáros Várkonyijához?

Van-e a polgároknak köze Mészáros Várkonyijához?

(Figyelem! Ez egy véleménycikk! A leírtak nem feltétlenül tükrözik a teljes szerkesztőség álláspontját, de fontosnak tartjuk, hogy helyt adjunk a kulturált és logikusan érvelő, vitaindító véleményeknek is.)

Az összeesküvés-elméletekre és álhírekre az ember nem pártfüggően fogékony. A klasszikus fideszes alternatív világképeken túl jócskán megvannak az ellenzéki hiedelmek is. Egy ilyen ellenzéki álhírnek gondoltam én azt a feltételezést, amely Várkonyi Andrea műsorvezetőnő gyémánt jegygyűrűje miatt röppent szárnyra a közvélemény kormánytól független berkeiben. Azt kezdték el rebesgetni, hogy a gyűrű vásárlója nem más, mint a nemzet és a miniszterelnök úr kedvenc gázszerelője, Mészáros Lőrinc.

Attól még, hogy valaki a Tv2 műsorvezetője (volt) és a Tv2 egyik beszélgetős műsorában vesz fel egy gyémánt jegygyűrűt, nem kell máris Mészáros Lőrincet sejteni a háttérben – gondoltam erről én. Valójában azonban azért kétkedtem, mert egész egyszerűen nem akartam elhinni, hogy egy olyan nő, mint Várkonyi Andrea, tényleg képes lenne hozzámenni egy olyan férfihoz, mint Mészáros Lőrinc. Ebben a feltételezésemben persze rengeteg sok előítélet van, amit szeretnék rendbe tenni.

Azóta nagyon úgy fest, a vélelmezés igaz. Várkonyi Andrea rejtélyes „üzletembere”, aki egy nem mindennapi értékű jegygyűrűvel kérte meg a kezét, valóban Mészáros Lőrinc. Nincs rá egyértelmű bizonyíték, de feltételezésem szerint a komplett hazai (propagandán túli) sajtó nem engedné ezt a látszatot kelteni, ha nem volnának erre egyértelmű információi – még ha azok kevesek is a bizonyításhoz. Beszédesnek tartom azt is, hogy az érintettek nem cáfolnak.

Ebben a történetben, mint nagyon sok a közéletet érintő, a botrány határát súroló történetben nem a szereplők magánélete a fontos. Nem tartozik a közre, hogy ki kivel képzeli el az életét, ki kivel hajlandó azt megosztani. Az tartozik a közre, hogy ez a feltételezett vőlegény közpénzen, a miniszterelnök úr barátjaként vált olyan gazdag vállalkozóvá, aki 20 milliós gyűrűvel, 30 vagy legkisebb becslés szerint is 15 milliós nászúttal és talán 30 milliós dubaji fényfestéssel tudja meglepni kedvesét.

Ebből a szempontból igazságtalan is az, hogy Várkonyi Andrea kerül reflektorfénybe, és nem Mészáros Lőrinc, az ő ujján díszelgő gyűrűről nem járja be kép a médiát, ugyanakkor ezt a reflektorfényt mégis Várkonyi Andrea tudatos, jegygyűrűvel vállalt szereplése okozza. Az ismertségen túl közszereplővé vált-e ezáltal Várkonyi Andrea? Helyes-e, ha a közbeszéd erkölcsi ítéletet fogalmaz meg vele szemben, vagy ezzel megsértjük a magánéletét?

Nem azért ütköztem meg elsőre a Várkonyi-Mészáros pletykán, mert erkölcsileg véltem megbotránkoztatónak, hogy hazánk leggazdagabb oligarchájával bárki is kapcsolatra lép. Teljesen szubjektíven Mészáros Lőrinc személyét ítéltem elégtelennek egy párkapcsolatra. A másik szubjektív ítéletem pedig Várkonyi Andreával kapcsolatos, hogy mivel ő csinos, szép, intelligens és határozott nő benyomását kelti, nem mondhat igent egy olyan férfinak, mint Mészáros Lőrinc, akkor se, ha a férfinak tengersok pénze van. Ezeket természetes előítéleteknek tartom a részemről, de ez az a szál, ami tényleg nem tartozik a közre. Továbbá fontosnak tartom hangosan is tudatosítani magamban azt, hogy pár pillanatnyi médiaszerepléséből, politikai állásfoglalásából és erősen sejthető bűneiből sem hozhatom meg azt az ítéletet, hogy Mészáros Lőrinc alkalmatlan egy párkapcsolatra. Az pedig nonszensz, hogy egy nőnek megjelenéséhez illő partnert volna ildomos választania.

A személyes, magánéleti szálat leválasztva viszont helye van ennek a történetnek a közéletben, mert egyértelműen visszás az üzenete annak, hogy a harmadik hullám tombolása kellős közepén és egy gazdasági válság által tépázott országban vállalt Orbán Viktor oligarchája egy dubaji utat. Ez el van azzal rendezve, hogy a miniszterelnök már-már jósként éppen erről az útról akarta a közmédiában lebeszélni cimboráját? „Tanganyika, Maldív-szigetek, Dubaj – ezekről a helyekről hozzák be honfitársaink a veszélyes mutációkat. Ezeket az utakat halasszák el, mert olyan mutánsokat hozhatnak haza, amik bajba sodorhatnak másokat” – nyilatkozta március 5-én a miniszterelnök. Az a magángép, amely Dubajba repült most a feltételezések szerint Mészárossal és Várkonyival a fedélzeten, a nyilatkozat előtti vasárnap épp a Maldív-szigetekről érkezett haza.

„Azt gondolom, hogy van olyan életmód, van olyan luxus, van olyan gyarapodás, vannak olyan szokások, amit egy politikus nem engedhet meg magának, különösen, ha hatalmon van, és különösen ha tíz éve van már hatalmon. Az embereket joggal bosszantja az urizálás. Aki nem tud lemondani a luxusról, a méregdrága órákról, a sportkocsikról, a luxusutazásokról, az egész egyszerűen ne álljon politikusnak. Ennyi” – nyilatkozta ezt Facebook videójában Fürjes Balázs kormánybiztos március 3-án, tehát pár nappal megelőzve a miniszterelnök úr ilyen jellegű kiszólását.

Ezek a szavak friss szellőként hatnak egy fideszes politikustól abban a politikai világban, amit éppen a fideszesek építettek fel, ahol a politikai kritikákat hajlamosak hazaárulásnak és keresztényüldözésnek minősíteni. Az urizálást pellengérre állító megnyilatkozások őszintesége különösen Orbán Viktor esetében azonban megkérdőjelezhető, ahogy arra Szily László is rámutatott. Édes volna elhinni, hogy a miniszterelnök és a kétharmaddal felettünk 11 éve uralkodó kormány hirtelen a megigazulás útjára lépett volna, de az igazság mégis az, hogy nem Mészáros Lőrinc, nem Rogán Antal, sem nem Lázár János, hanem Orbán Viktor épített egy komplett stadiont a háza sarkába. Arról nem is beszélve, hogy Mészáros Lőrinc vagyona sem egészen biztos, hogy ténylegesen csak Mészárosé.

Fürjes kritikája ráadásul bátrabb és erőteljesebb is, mint Orbáné, mert a miniszterelnök a rádióinterjúban csak a látszatra ad, Fürjes azonban magát a gyarapodást, az életmódot is kifogásolta. Nem lehet nekünk sem az a gondunk Mészáros-Várkonyi jegyajándékával és nászútjával, hogy az drága, hogy lebuktak, hogy a gyűrűt Várkonyi megmutatta. A gond az, hogy Mészárosnak tisztességtelenül van ekkora vagyona, amiből ezt megengedheti magának. Azért pedig inkább hálásak lehetünk, mi, akik az urizálást tényleg nem kedveljük, hogy hazánk leggazdagabb gázszerelője leleplezi saját luxusát. Ezzel a miniszterelnököt leplezi le, aki feltehetően éppen ezért rótta meg a kirakatban oligarcháját.