Magyar Tudományos Akadémia: nem veszélyes az 5G egészségügyi szempontból a lakosságra

Magyar Tudományos Akadémia: nem veszélyes az 5G egészségügyi szempontból a lakosságra

A Magyar Tudományos Akadémia nemrégiben egy külön az 5G-vel foglalkozó munkabizottságot hozott létre, hogy véleményt alkosson az 5G mobil technológia egészségügyi kérdéseivel kapcsolatban. A most publikált állásfoglalásukban azt írják, megállapításuk szerint

a jelenlegi modellek és mérések alapján az 5G technológia nem fogja növelni a lakosság napi átlagos rádiófrekvenciás (RF) kitettségét.

Úgy vélik, ennek oka, hogy a nagyobb átviteli sebesség miatt csökken az adatátvitelhez szükséges idő, a jobb rádiós kapcsolatnak köszönhetően pedig alacsonyabb teljesítménnyel működhetnek a mobiltelefonok és más készülékek.

Az MTA szerint az új technológiák alkalmazásával ugyan változik az RF expozíció jellege, de "az átlagos környezeti elektromágneses expozíció, amely jelenleg nagyságrenddel az egészségügyi határérték alatt van, várhatóan nem emelkedik".

Állásfoglalásukban kiemelik, hogy

az Egészségügyi Világszervezet megfigyelései szerint a nemzetközi testületek által megállapított határérték alatt az elektromágneses tér nem hordoz számottevő egészségügyi kockázatot.

Az állásfoglalásukban azonban hangsúlyozzák, indokoltnak és szükségesnek látják többletforrást biztosítani az 5G-re vonatkozó egészségügyi határértékek rendszeres mérésére és monitorozására, valamint az ezzel kapcsolatos kutatásokra.

Hozzáteszik, "a humán egyéni (élettani) és közegészségügyi (epidemiológiai) hatások mellett az ökológiai vonatkozások, a hazai ökoszisztémákra gyakorolt hatás értékelése is szükséges ott, ahol a kiépülő infrastruktúra és az 5G RF környezeti hatásai relevánsak. Javasolt egy önálló és átfogó, középtávú hazai kutatási program kidolgozása is a tudományosan releváns, illetve a népességet leginkább érintő és foglalkoztató kérdések vizsgálatára. Ezen belül különösen a monitorozás, az élettani hatások vizsgálata és a környezetbiológiai kutatások jönnek szóba".