Szijjártó Péter szerint eddig 1,1 millió orosz és 1,1 millió kínai oltóanyag érkezett hazánkba

Szputnyik V
Beoltanak egy kokárdát viselő férfit az orosz Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyagával a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban 2021. március 15-én.
MTI/Vasvári Tamás

Szijjártó Péter ezt azzal kapcsolatban közölte a Facebook-oldalára feltöltött videójában, hogy újabb 250 ezer adag, koronavírus elleni Szputnyik-vakcina érkezett Magyarországra.

A külgazdasági és külügyminiszter közölte, az orosz fél az újabb szállítmánnyal teljesítette a szerződésben márciusra vállalt kötelezettségét, és félmillió első adag oltóanyagot szállított Magyarországra. Ezek beadása után az oltások második adagja is rendben és időben megérkezik majd - tette hozzá.

Mint mondta: eddig 1,1 millió orosz és szintén 1,1 millió adag kínai oltóanyag érkezett az országba, ezek nélkül "hatalmas nagy bajban lettünk volna."

Mi lesz a vakcinák további sorsa?

Legutóbb Orbán Viktor így mutatta be az a orosz vakcinákkal kapcsolatos teendőket:

"van 250 ezer orosz vakcinánk a raktárakban, amelyek feloldásra várnak, tehát be tudnánk adni már holnap, csak a tiszti főorvos asszonynak el kell végezni az ellenőrzéseket. Ezt kevesen tudják, de szeretném elmondani, hogy a beérkezett vakcinákat nem adhatjuk oda automatikusan az orvosoknak meg a háziorvosoknak, hanem azt egy magyar ellenőrzésen át kell engednünk, és ha az megtörtént, akkor úgy hívják, hogy föloldjuk ezeket a készleteket és lehet kiszállítani. Ez időnként több napot, van, hogy több hetet is igénybe vehet, attól függően, hogy milyen dokumentáció áll a tiszti főorvos asszony rendelkezésére."

Magyarország a 23. Európában a felhasznált vakcinák arányát tekintve

Ahogy arról beszámoltunk, Magyarországon eddig 2.270.312 (első és második) adag oltóanyagot sikerült felhasználni - az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi adatai szerint -, ami a dózisok abszolút számainak országonkénti összevetésében az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség 30 tagállamának rangsorában a hetedik helyezést jelenti.

 

Legolvasottabb híreink