Szijjártó Péter szerint eddig 1,1 millió orosz és 1,1 millió kínai oltóanyag érkezett hazánkba

Szijjártó Péter szerint eddig 1,1 millió orosz és 1,1 millió kínai oltóanyag érkezett hazánkba

Szijjártó Péter ezt azzal kapcsolatban közölte a Facebook-oldalára feltöltött videójában, hogy újabb 250 ezer adag, koronavírus elleni Szputnyik-vakcina érkezett Magyarországra.

A külgazdasági és külügyminiszter közölte, az orosz fél az újabb szállítmánnyal teljesítette a szerződésben márciusra vállalt kötelezettségét, és félmillió első adag oltóanyagot szállított Magyarországra. Ezek beadása után az oltások második adagja is rendben és időben megérkezik majd - tette hozzá.

Mint mondta: eddig 1,1 millió orosz és szintén 1,1 millió adag kínai oltóanyag érkezett az országba, ezek nélkül "hatalmas nagy bajban lettünk volna."

Mi lesz a vakcinák további sorsa?

Legutóbb Orbán Viktor így mutatta be az a orosz vakcinákkal kapcsolatos teendőket:

"van 250 ezer orosz vakcinánk a raktárakban, amelyek feloldásra várnak, tehát be tudnánk adni már holnap, csak a tiszti főorvos asszonynak el kell végezni az ellenőrzéseket. Ezt kevesen tudják, de szeretném elmondani, hogy a beérkezett vakcinákat nem adhatjuk oda automatikusan az orvosoknak meg a háziorvosoknak, hanem azt egy magyar ellenőrzésen át kell engednünk, és ha az megtörtént, akkor úgy hívják, hogy föloldjuk ezeket a készleteket és lehet kiszállítani. Ez időnként több napot, van, hogy több hetet is igénybe vehet, attól függően, hogy milyen dokumentáció áll a tiszti főorvos asszony rendelkezésére."

Magyarország a 23. Európában a felhasznált vakcinák arányát tekintve

Ahogy arról beszámoltunk, Magyarországon eddig 2.270.312 (első és második) adag oltóanyagot sikerült felhasználni - az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi adatai szerint -, ami a dózisok abszolút számainak országonkénti összevetésében az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség 30 tagállamának rangsorában a hetedik helyezést jelenti.