Az iráni atomprogram jövőjéről és az USA újracsatlakozásáról tárgyal több atomhatalom

Az iráni atomprogram jövőjéről és az USA újracsatlakozásáról tárgyal több atomhatalom

Az iráni nukleáris megállapodás jövőjéről, az Egyesült Államok esetleges újracsatlakozásáról tárgyalnak videokonferencia keretében a szerződés részes államai pénteken - jelentette be az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) csütörtökön.

A tájékoztatás szerint Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Kína, Oroszország, illetve Irán képviselői vesznek részt a "találkozón".

A résztvevők tanácskozásának elsődleges célja, hogy áttekintsék az Egyesült Államok esetleges visszatérésének kilátásait a nukleáris egyezményhez.

Megvitatják továbbá, miként lehet biztosítani a 2015-ben létrejött, Irán atomprogramját szabályozó nukleáris megállapodás teljes körű és hatékony végrehajtását minden részes fél részéről - írták a közleményben.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője üdvözölte a bejelentést, és közölte, kész "kölcsönös lépésekre" az újracsatlakozás érdekében.

Irán 2015-ben egyezett meg európai uniós közvetítéssel az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Kínával, Oroszországgal és Németországgal, hogy legalább tíz évre korlátozza atomprogramját, cserébe az ellene hozott szankciók nagy részének fokozatos feloldásáért. Az átfogó egyezménnyel a nemzetközi közösség azt akarta szavatolni, hogy az iszlám köztársaság atomprogramja kizárólag békés célokat szolgáljon.

Donald Trump amerikai elnök többször kikelt a megállapodás ellen, és 2018-ban bejelentette országa kilépését a többhatalmi atomalkuból, mondván, az nem képes meggátolni, hogy Teherán atomfegyvereket fejlesszen. Egyúttal elrendelte az Irán elleni amerikai szankciók visszaállítását is. 

(MTI)