„Esélyét sem látom, hogy egy-két héten belül elérhető legyen a pedagógusok, a gyerekek és a szülők tervezett oltottsági szintje”

„Esélyét sem látom, hogy egy-két héten belül elérhető legyen a pedagógusok, a gyerekek és a szülők tervezett oltottsági szintje”

Pont az a korosztály akiknek a gyerekei most iskolába járnak vannak a legnagyobb veszélyben, hiszen őket, a 30-as, 40-es 50-es korosztályt támadja most elsősorban a mutáns koronavírus

- mondta az Alfahír iskolanyitással összefüggő kérdésére dr. Mangó Gabriella, a Heves megyei Gyöngyös egyik háziorvosa

Ami pedig a pedagógusok és a szülőket illeti, hiába van meg a többségnek az első körös oltása, a védettség a második oltás, plusz egy hét után alakulhat ki. Tehát addig amíg ez nem jön létre, szerintem zárva kéne tartani az iskolákat

- jelentette ki.

Mangó Gabriella szerint, ha a járványügyi intézkedések engedik, akkor érdemes lenne a júniusi tanévzárás előtt két héttel megnyitni az iskolákat, elsősorban azért, hogy a gyerekek, szülők, pedagógusok együtt beszélhessék át az elmúlt hónapokat.

Azt látom, hogy a gyerekek is elidegenedtek, kevesebb a játszókedvük, szinte nincs olyan gyermek aki ne találkozott volna halálesettel a járvány során. A halál, a veszélyeztetettség feldolgozása, az anyagi lét veszélye, az egymás közötti kapcsolatok hiányának a feldolgozása és még egy sor olyan probléma és kérdés amiről érdemes beszélni. Tehát ez az egy, vagy két hét erre lehetne alkalmas és ez jót tenne a gyerekeknek pedagógusoknak, szülőknek is. Persze ez is az átoltottságtól függhet, elsősorban. Van egy civil egyesületünk a Facebookon a Zoom Egyesület, ahol éppen ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk.

A szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg-megyében is hasonló tapasztalatokról lehet hallani. A Nyíregyházán üzemorvosként és háziorvosként is praktizáló dr. Bélteki Béla szerint nincs arra esély, hogy április 19-én megnyissanak az iskolák. 

Esélyét sem látom, hogy egy-két héten belül elérhető legyen a pedagógusok, a gyerekek és a szülők tervezett oltottsági szintje, ami majd lehetővé tenné az iskolanyitást. De, ha elérné is, az első oltás csak kis védettséget biztosít számukra. Tehát legalább egy, másfél hónap múlva lehetne az iskolanyitás, de akkor felmerül a kérdés, hogy akkor meg már van-e még értelme május közepén nyitni?

Bélteki Béla még annyit tette hozzá, hogy közvetlenül nem volt a praxisában olyan beteg, aki minden bizonnyal az iskolából szedte össze a fertőzést, de nagyon sok ilyen estről hallott a kollégáitól.

Erre hívták fel a figyelmet korábban a pedagógus szakszervezetek is. Álláspontjuk szerint az oktatásban dolgozókat és számos egészségügyi szakembert nyugtalansággal és félelemmel tölt el, hogy az első oltást követően akár napokon belül, a hétvégén kiadott rendelet szerint április 19-től vissza kell térni a tantermekbe. Arra hívják fel a figyelmet, hogy ez eddigi kormányzati tájékoztatók ennek gyökeresen az ellenkezőjét kommunikálták.