Újra szükségállapot lehet Csehországban

Újra szükségállapot lehet Csehországban

A szükségállapot újbóli kihirdetését mérlegeli a cseh kormány a gyorsuló koronavírus-járvány miatt – jelentette ki Pavla Svrčinová országos tisztiorvos hétfőn reggel a prágai közszolgálati rádióban. Az intézkedés lehetővé tenné egyebek között, hogy a kormány elrendelje az orvostanhallgatók munkakötelezettségét az egyre leterheltebb kórházakban vagy a szociális intézményekben.

Természetesen mérlegelés tárgya ez a lehetőség is, mert elsősorban a kórházakban, a nyugdíjas otthonokban és a szociális intézményekben kezd hiányozni a személyzet

– válaszolta a tisztiorvos a 24 órás cseh hírrádió, a Radiožurnál kérdésére, hogy mérlegeli-e a kormány a szükségállapot kihirdetését.

Pavla Svrčinová megjegyezte, hogy több kórházban már most a hadsereg katonái segítik a leterhelt személyzet munkáját.

A cseh kórházakban jelenleg majdnem 4900 koronavírusos beteget kezelnek, közülük 715 állapotát az orvosok súlyosnak minősítették. Katonák hétfőn már összesen 39 kórházban segítették a személyzetet. Néhány, főleg morvaországi kórház már az utóbbi napokban azt is bejelentette, hogy korlátozza a tervezett orvosi beavatkozásokat, műtéteket.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Csehországban a járvány miatt tavaly márciusban hirdettek ki első ízben szükségállapotot, amely tavaly május közepéig volt érvényben, másodszor tavaly október elején lépett életbe újra szükségállapot, amely többszöri meghosszabbításra csak az idén április 11-én szűnt meg.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter pénteken a kormányülés után még azt mondta, hogy a szükségállapot bevezetése jelenleg nem indokolt. A koronavírus-járvány terjedését akadályozó óvintézkedések meghozatala szerinte a tavaly májusban elfogadott pandémiatörvény alapján is lehetséges. A pandémiatörvény azonban jövő év február végén érvényét veszti. Vojtech a tárca jogászainak véleményére hivatkozva úgy vélte:

szükségállapotot akkor kellene kihirdetni, ha a kormány korlátozni akarná a személyek mozgását.

A cseh közszolgálati hírrádió úgy értesült, hogy ennek ellenére a szükségállapot kihirdetésének kérdését Adam Vojtech már a hétfő délutáni kormányülés elé terjeszti. „Erre a kórházak miatt van szükség” – erősítette meg később az értesülést Daniel Köppl, a tárca szóvivője újságíróknak.

(MTI)