Etikai állásfoglalást kért Zacher Gábor nyilatkozata miatt Kásler tanácsadó testületének elnöke

Zacher Gábor
Dr. Zacher Gábor főorvos, toxikológus
MTI Fotó: Mohai Balázs

Etikai állásfoglalást kért Zacher Gábor Szabad Európa rádiónak adott nyilatkozatával kapcsolatban Kásler Miklós miniszter szakmai tanácsadó testületének elnöke, írja a Népszava. Kollár Lajos professzor a szaktárca emailcíméről küldött üzenetében 63 szakmai tagozat vezetőjétől kérte, hogy ítéljék meg, etikailag helyes-e, amit Zacher Gábor a rádióban mondott.

 

A toxikológus a riportban többek között beszélt arról, már nem számolja, hogy naponta hány embert rak lélegeztetőgépre, a tubus behelyezése előtt pedig sok embernek az az utolsó mondata: ugye meggyógyulok?

A szakember ennek kapcsán elmondta, nem szokása felelőtlen ígéreteket tenni, s utalt Orbán Viktor korábbi szavaira az esetlegesen megbetegedők meggyógyításáról. A kormányfőre utalva továbbá hozzátette:

Számoljon el azzal a lassan 22 ezer halottal, aki Magyarországon belehalt ebbe a járványba!

A Bergamo-dilemmával kapcsolatban úgy vélekedett, ha nem is rendszeresen, az orvosok azonban olykor szembekerülnek a vele: azaz választaniuk kell, kit rakjanak lélegeztetőgépre. Náluk a hatvani kórházban is volt például egy-egy ilyen eset, s a kollégáitól is hallott olyanról, ha nincsen szabad lélegeztetőgép, akkor az jut hozzá, akinek jobb a túlélési esélye.

De beszélt arról is, úgy véli, nagy baj, hogy a sajtó nem tudósíthat a kórházakból, és Orbán Viktor megelőlegezi nekik azt, hogy az ott készült riportokban „biztos kamu lenne”. Zacher meglátása szerint fontos lenne, hogy az emberek tudják és lássák, milyen ez a betegség, s hogyan néz ki nem Müller Cecília vagy Gulyás Gergely tolmácsolásából, hiszen azok nem mindig a valóságról szólnak.

A portál azt írja, a tanácsadó testület elnökének a bevezetőben említett kérése azért is szokatlan, mert az általa megszólított szakmai tagozatoknak nincsen jogosítványa, illetve feladata ilyen ügyben eljárni. Kollár Lajos nem a kormánytól független Magyar Orvosi Kamara etikai bizottságához fordult, hanem a miniszter tanácsadó testületének tárcától függő tagjaihoz. 

A lap úgy tudja, több szakmai tagozat vezetője hárította el a kérést azért, mert nem az ő feladatuk etikai ügyekben megnyilvánulni. A Népszava megkérdezte a szaktárcát, illetve Kollár Lajost is, mi indokolta, hogy a szakmai kollégiumoktól kérjenek véleményt Zacher Gábor nyilatkozatának orvosetikai helyességéről, választ azonban nem kaptak. Zacher Gábor pedig csak annyit közölt: tud a levélről, de nincs mondanivalója az ügyről.