Etikai állásfoglalást kért Zacher Gábor nyilatkozata miatt Kásler tanácsadó testületének elnöke

Etikai állásfoglalást kért Zacher Gábor nyilatkozata miatt Kásler tanácsadó testületének elnöke

Etikai állásfoglalást kért Zacher Gábor Szabad Európa rádiónak adott nyilatkozatával kapcsolatban Kásler Miklós miniszter szakmai tanácsadó testületének elnöke, írja a Népszava. Kollár Lajos professzor a szaktárca emailcíméről küldött üzenetében 63 szakmai tagozat vezetőjétől kérte, hogy ítéljék meg, etikailag helyes-e, amit Zacher Gábor a rádióban mondott.

 

A toxikológus a riportban többek között beszélt arról, már nem számolja, hogy naponta hány embert rak lélegeztetőgépre, a tubus behelyezése előtt pedig sok embernek az az utolsó mondata: ugye meggyógyulok?

A szakember ennek kapcsán elmondta, nem szokása felelőtlen ígéreteket tenni, s utalt Orbán Viktor korábbi szavaira az esetlegesen megbetegedők meggyógyításáról. A kormányfőre utalva továbbá hozzátette:

Számoljon el azzal a lassan 22 ezer halottal, aki Magyarországon belehalt ebbe a járványba!

A Bergamo-dilemmával kapcsolatban úgy vélekedett, ha nem is rendszeresen, az orvosok azonban olykor szembekerülnek a vele: azaz választaniuk kell, kit rakjanak lélegeztetőgépre. Náluk a hatvani kórházban is volt például egy-egy ilyen eset, s a kollégáitól is hallott olyanról, ha nincsen szabad lélegeztetőgép, akkor az jut hozzá, akinek jobb a túlélési esélye.

De beszélt arról is, úgy véli, nagy baj, hogy a sajtó nem tudósíthat a kórházakból, és Orbán Viktor megelőlegezi nekik azt, hogy az ott készült riportokban „biztos kamu lenne”. Zacher meglátása szerint fontos lenne, hogy az emberek tudják és lássák, milyen ez a betegség, s hogyan néz ki nem Müller Cecília vagy Gulyás Gergely tolmácsolásából, hiszen azok nem mindig a valóságról szólnak.

A portál azt írja, a tanácsadó testület elnökének a bevezetőben említett kérése azért is szokatlan, mert az általa megszólított szakmai tagozatoknak nincsen jogosítványa, illetve feladata ilyen ügyben eljárni. Kollár Lajos nem a kormánytól független Magyar Orvosi Kamara etikai bizottságához fordult, hanem a miniszter tanácsadó testületének tárcától függő tagjaihoz. 

A lap úgy tudja, több szakmai tagozat vezetője hárította el a kérést azért, mert nem az ő feladatuk etikai ügyekben megnyilvánulni. A Népszava megkérdezte a szaktárcát, illetve Kollár Lajost is, mi indokolta, hogy a szakmai kollégiumoktól kérjenek véleményt Zacher Gábor nyilatkozatának orvosetikai helyességéről, választ azonban nem kaptak. Zacher Gábor pedig csak annyit közölt: tud a levélről, de nincs mondanivalója az ügyről.