Dunaferr-ügy: "Jól tenné Kubatov Gábor, ha megkötné a verőembereit"

Dunaferr-ügy: "Jól tenné Kubatov Gábor, ha megkötné a verőembereit"

Ahogy korábban beszámoltunk róla, körülbelül 50 rendőr volt készültségben a Dunai Vasműnél, miután péntek este egy 50-60 fős biztonságiakból álló csoport akart bejutni a városba.

A Dunaferr közleménye szerint „az elmúlt hónapok verbális és jogi agressziója - valamint számos fenyegető üzenet - után fizikai agresszióra készült Mikó István és csapata. Mikó a Dunaferr ukrán kisebbségi tulajdonosának, Tatjana Tarutának és köreinek képviseletében jár el, és a Dunaferr információi szerint toborzott zsoldoscsapattal készült elfoglalni a vasművet."

Mint írták: "a feltűnően sok, kopaszra borotvált, kimondottan militáns benyomást keltő férfiakból álló csapatot pénteken az esti órákban a hatóságok feltartóztatták."

Magánhadseregek önbíráskodásával fenyeget a Dunaferr körüli orosz-ukrán háború

A péntek estinél még nagyobb, 6-800 fős biztonságiőr-csapat bevetését ígéri Mikó István, aki a megbízó Steelhold Limited meghatalmazottja, jogi képviselője. Az ukrán hátterű, de Cipruson bejegyzett Steelhold állítása szerint ő az ISD Dunaferr Zrt. többségi tulajdonosa. Mikó az Indexnek eljuttatott közleményében az önbíráskodásnak tűnő lépést azzal indokolta, hogy

Mikó István ugyanakkor szombat délután úgy reagált minderre, hogy jogilag alátámasztott bizonyítékok alapján megpróbálják megakadályozni a cég 99,64 százalékos tulajdonosának és a társaság több ezer munkavállalójának érdekében, hogy a társaságot felszámoltassák, a vagyon eltulajdonítását tovább leplezzék, a beszállítói és köztartozásokat kifizetetlenül hátrahagyják.

Mikó hozzátette, a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság több mint 139 millió euróra büntette a Dunaferr egyik kapcsolt cégét a szén-dioxid-kvóta kapcsán, illetve 2020-ról mintegy 98 milliárdos szén-dioxid-kvóta-bírsága és környezetvédelmiadó-fizetési kötelezettsége van a vállalatnak.

Vasárnap délelőtt Dunaújváros önkormányzatának épületében tartott sajtótájékoztatót Kálló Gergely a térség országgyűlési képviselője, illetve Stummer János a Nemzetbiztonsági Bizottság vezetője.

.

Stummer János, a Jobbik országgyűlési képviselője elmondta, hogy a Fidesz pártigazgatójának, Kubatov Gábornak szeretne üzenni, hogy ideje volna, ha

"megkötné kutyáit, és nem fenyegetnék a verőemberei a dunaújvárosi embereket."

Hozzátette, hogy azok az emberek, akik ebben a városban élnek nyugalmat és békét szeretnének. 

"S nem akarnak azzal szembesülni, hogy szeretett városukat zsoldoscsapatok szállják meg, pusztán politikai érdekek érvényesítése céljából."

Kiemelte, hogy a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnökeként úgy látja, hogy az az eset, ami pénteken este történt, annak nagyon súlyos gazdasági- és nemzetbiztonsági kockázatai vannak. 

A jobbikos politikus elmondta, hogy az elmúlt évek hányattatásai ellenére is, sok ezer családnak ad megélhetést a dunai vasmű, amely különös jelentőséggel bír a magyar nemzetgazdaság számára, éppen ezért az Alkotmányvédelmi Hivatalt soron kívül tájékoztatást fog kérni, illetve a dunai vasmű ügyes a Nemzetbiztonsági Bizottság asztalára fog kerülni.

Stummer János szerint ezt a péntek esti akciót nem Kijevből, hanem a Fidesz pártigazgatóságából rendezték. 

"Egy olyan kormánypárt pártigazgatóságából, amelynek az lenne a feladata, hogy megvédje a magyar emberek munkahelyét."

Kálló Gergely, a térség országgyűlési képviselője szerint a helyzet súlyosságát mutatja az, hogy már a Nemzetbiztonsági Bizottság is foglalkozik az üggyel. Úgy véli, hihetetlen, hogy Mikó István szombati közleményében tulajdonképpen elismerte, hogy pénteken este kopaszra nyírt verőemberek lepték el Dunaújváros utcáit, pusztán erődemonstráció céljából. 

"Mikó István többször is emlegette közleményében a város polgármesterét, ami arra enged következtetni, hogy politikai cirkuszt akar kirobbantani."

Hozzátette, hogy egy jogi végzettséggel bíró embernek, tudnia kéne, hogy egy városvezető nem döntheti el két cég vagy két magánszemély gazdasági vagy jogi vitáját. Erre Magyarországon még mindig az illetékes bíróságok jogosultak - mondta.

"Ha Mikó István valóban a többségi tulajdonos nevében jár el, akkor lehetősége van arra, hogy ennek a felhatalmásnak a birtokában, törvényes úton átvegye a Dunaferr vezetését, a hatályos magyar jogszabályokat is betartva."

- foglalta össze Kálló Gergely, a Jobbik politikusa.

Hangsúlyozta, hogy

"Dunaújváros nem Ukrajna, itt nem erőszakkal rendezik a vitákat".

A képviselő arra kérte a kormányt, vesse be diplomáciai kapcsolatait, használja ki a jó kapcsolatot Magyarország és Oroszország között, és segítsék elő a Dunaferr kilábalását a csődközeli helyzetből, valamint a békés tulajdonosváltást.