Karácsony: Addig nincs miről beszélni, míg nyilvánosságra nem hozzák a Fudan titkos dokumentumait

Karácsony: Addig nincs miről beszélni, míg nyilvánosságra nem hozzák a Fudan titkos dokumentumait

Az lehet, hogy a kormánynak nincs B-terve a kínai egyetem ügyében, de mi lenne, ha az A-tervnek része lenne, hogy igazat mondanak?

- tette fel a kérdést Karácsony Gergely a Facebookon hétfőn a Fudan Egyetem óriásberuházásával kapcsolatban. 

Karácsony Gergely: "A Budapesti Diákváros egyetlen négyzetméterét sem adjuk semmiféle ékszerdobozért cserébe"

Mint ismert, a kínai Fudan Egyetemért felelős kormánybiztos, Palkovics László jelezte, hogy tárgyalni akar a fővárossal és a ferencvárosi polgármesterrel az egyetem Budapestre telepítéséről. A miniszter szerint egy „ékszerdobozt" hoznak majd a kínaiak az országba, amely - állítása szerint - nem lesz semmi.

Orbán Viktor korábban leszögezte, hogy a fővárosi polgármesterek akarata ellenében nem kezdődnek nagyberuházások. Palkovics László innovációs miniszter és az ügyért felelős kormánybiztos szerint a Fudan ügye már szerepelt a Budapesti Közfejlesztések Tanácsának ülésén, melyre magát a főpolgármestert is meginvitálták.

Emellett Palkovics azt is kijelentette, hogy "évek óta tudott, hogy a Fudan szeretne Magyarországra jönni", ahogy az is, hogy a "kormány hol szeretne egyetemi beruházást", s ezért furcsállja az e körül képződött "zajt".

A főpolgármester a miniszter előbbi állítását megcáfolandó írta bejegyzésében, hogy

a kínai Fudan egyetem ügye soha nem szerepelt a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén.

Karácsony hozzátette, hogy életében kétszer hívták kormányülésre, melyekre "élénken emlékszik" is, ám állítja, azokon sem volt szó a kínai egyetem ügyéről.

Arra is kitért, hogy szerinte Palkovics minden további állítása 

talán ennél több valóságelemet tartalmaz, de hogy így van, arról csak akkor tudnánk meggyőződni, ha nyilvánosságra hozzák az összes titkos dokumentumot a kínai egyetem beruházásával kapcsolatban. Addig nincs miről beszélni.

- írja zárásképp a posztjában.

Miért éri meg hitelt felvennie a magyar államnak a Kínai Kommunista Párt egyetemére?

540 milliárd forintos felsőoktatási beruházás Magyarországon? Első sugallatra valóban jól csengő szavak, arra azonban álmunkban sem gondoltunk volna, hogy a "kertek alatt" egy kínai gigahitelből megépülő szintén kínai felsőoktatási intézményről lesz szó. Szükségszerűen adódik a kérdés: ki jár jól azzal, ha a kínai Fudan Egyetem Magyarországra települ?