Nagy kérdés: lesz-e bírósági döntés Dunaferr-ügyben a május 6-i közgyűlés előtt?

Nagy kérdés: lesz-e bírósági döntés Dunaferr-ügyben a május 6-i közgyűlés előtt?

A Dunaferr korábbi igazgatósági tagjainak cégjegyzékbe történő visszaírásáról

várhatóan heteken belül hoz döntést a Győri Ítélőtábla

– tájékoztatta lapunkat a bírósági szervezet. Dr. Széplaki László, az ítélőtábla elnöke megkeresésünkre hozzátette, figyelemmel az ügykiosztás rendjére és az ügyek feldolgozására, pontos időpontot nem tud megjelölni.

Korábban beszámoltunk róla, az ISD Dunaferr Zrt. öttagú igazgatótanácsának három, a Vnyesekonombank által delegált tagja, köztük Jevgenyij Tankilevics, az igazgatóság elnöke 2020. szeptember 30-i hatállyal lemondott. A Dunaferr jogi képviselője, Nagy Péter úgy véli, ha a lemondások miatt az igazgatóság munkája lehetetlenné válik, akkor a Polgári törvénykönyv előírása alapján az ő mandátumuk 60 nappal meghosszabbodik, majd az időközben újra hatályba lépett veszélyhelyzeti intézkedések matt ez a mandátum a rendkívüli helyzet végéig érvényes is marad.

Nagy Péter beadványát a Székesfehérvári Törvényszék Cégbírósága elutasította, amit a jogi képviselő megfellebbezett, és most

ennek, a Győri Ítélőtábla előtt levő ügynek az eldöntésére várunk.

Időközben a cégbíróság a többségi tulajdonos Steelhold Limited (ál)képviselőjének kérésére május 6-ára összehívta a Dunaferr közgyűlését. Nagy Péter úgy véli, a Steelhold állítólagos meghatalmazottja által bemutatott meghatalmazások hamisak, ezért ha ilyen dokumentumok alapján tartanék meg a közgyűlést, és azon az álképviselők döntéseket hoznának, annak súlyos polgári és büntető jogi következményei lennének, mivel felhatalmazás nélküli személyek szólnának bele a Dunaferr napi ügyeibe.

Kemény okirat-hamisítási botrány lehet a Dunaferr-ügy hátterében

Az ISD Dunaferr Zrt. jogi képviselője szerint egyes személyek szemmel láthatóan hamis, hamisított meghatalmazással akarnak irányítást szerezni a Dunai Vasmű fölött. Nagy Péter ügyvéd az erre vonatkozó dokumentumokat meg is mutatta a Dunaújvárosban hétfőn tartott sajtótájékoztatóján, egyben kérte, hogy - az ügyben nyomozó hatóságok kérése alapján - arról a sajtó részéről ne készüljön fénykép- és videófelvétel.

Mikó István, aki az április 16-án a Vasműnél megjelent biztonsági erőkből álló csapatot, és az önbíráskodásnak tűnő akciót vezette, megkeresésünkre tagadta, hogy hamis meghatalmazás alapján járna el.

Ha az Ítélőtábla úgy döntene, hogy a korábbi igazgatósági tagokat visszaveszi a cégjegyzékbe, úgy a Dunaferrnek ismét lenne stratégiai irányító testülete, ami jogosult lenne akár közgyűlést összehívni, akár az éves beszámolót elfogadni.

A Dunaferr tulajdonosa a ciprusi bejegyzésű, de orosz és ukrán háttérrel rendelkező Steelhold Limited. Ebben 50 százalék plusz két szavazattal bír az orosz Vnyesekonombank, valamint külön-külön 25 százalék mínusz 1 szavazata van az orosz Oleg Mkrtcsannak, valamint az ukrán Szergej Tarutának.