Ezt nem teszik zsebre Orbánék: Karikó Katalin tudósként kiegészítette a kormánypropagandát

Ezt nem teszik zsebre Orbánék: Karikó Katalin tudósként kiegészítette a kormánypropagandát

Facebook-bejegyzésben mutatott rá a kormányzati oltáspropaganda statisztikájának szarvashibáira az mRNS-technológia egyik megalkotója, Karikó Katalin, aki a BioNTech egyik alelnöke is. Mint arról beszámoltunk, a kormányzat a keleti vakcinák sikerességét azzal kívánta bizonyítani, hogy az immunizáció kialakulását követően a legtöbb, koronavírussal összefüggő halálesetet a Pfizer/BioNTech vakcinái esetén regisztrálták.

Nyilvánosságra hozta a kormány az oltások utáni fertőzési és halálozási adatokat

A kormányzat Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra a magyarországi oltások utáni fertőzési és halálozási adatokat. A fotóhoz azt írták: Jól látható, hogy minden Magyarországon használt vakcina hatékony és erős védelmet nyújt a fertőzés ellen. A képen a második oltást követő fertőzések és halálozások adatai láthatók tavaly december vége és az idei esztendő április 20.

A világhírű kutató a táblázatot két apró megjegyzéssel egészítette ki: a legkevesebb halálesettel járó Szputnyik, illetve Sinopharm sorához ezt a megjegyzést fűzte:

krónikus betegségek esetén nem adják.

Karikó azt is megjegyzi, az elhunytak korára a kormányzati propagandatáblázat semmilyen adatot nem tüntetett fel, holott

egy ilyen közleményben azt is kötelező lett volna feltüntetni.

Azt is kifogásolja, hogy nem azonos időintervallumra vetítették az adatokat. Mint fogalmaz, a Pfizer-beoltottak közül százezer főre vetítve 32 áldozat jut, de négy hónap alatt, míg a kínai vakcina esetén a százezer beoltottra jutó 16 áldozat két hónap alatt hunyt el.

Még kutatónak sem kell lenni ahhoz, hogy valaki realizálja, megfelelő kontrollal lehet csak összehasonlítani valamit, vagy historic kontrollal. A betegségek mellett a beoltottak és elhunytak korát is fel kell tüntetni, különben ez teljesen félrevezető információ

– írja a szakember.

 

A vakcina ügye politikai kérdéssé vált. Az ellenzék korábban úgy vélte, Magyarországon is csak az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) által engedélyezett vakcinákat lenne szabad használni. Orbánék viszont nem tudtak leszállni a „brüsszelezésről”, és azt az álláspontot képviselik, hogy a keleti vakcinák hatékonyabbak az EMA által engedélyezetteknél.