TASZ: nem feltétlenül jogsértő azoktól megtagadni a szolgáltatásokat, akik nem veszik fel az oltást

TASZ: nem feltétlenül jogsértő azoktól megtagadni a szolgáltatásokat, akik nem veszik fel az oltást

"Ha valaki a saját elhatározásából dönt úgy, hogy nem oltatja be magát, attól bizonyos feltételek teljesülése esetén nem jogsértő megtagadni az újrainduló szolgáltatásokat"

- fogalmaz mai állásfoglalásában a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), ugyanakkor a jogvédő szervezet hangsúlyozza azt is, hogy

"az oltást tudatosan nem választók hátrányos megkülönböztetése sem fogadható el bármeddig és bármilyen körben, ezért rájuk is vonatkozik, hogy a megkülönböztetés csak akkor jogszerű, ha meghatározzák, hogy milyen feltétel teljesülésekor oldják majd fel".

A nyitás kapcsán a legfontosabb ellentmondás magával az oltási igazolvánnyal kapcsolatos. Ugyanis a május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok

nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.

Pedig a védettségi igazolvány – a nevével ellentétben – nem feltétlenül tanúsítja, hogy a tulajdonosa védett a vírussal szemben.

A TASZ arra is figyelmeztet, hogy nincs határideje a korlátozásoknak. 

Mint írták, a társadalom felosztása védett, és így „felszabadult”, valamint még nem védett, és így korlátozások között élő emberekre akkor elfogadható, ha ez az állapot átmeneti és meghatározott ideig tart. Nyilvánvaló, hogy most még nem lehet meghatározni egy konkrét időpontot, amikor ez a megkülönböztetés megszüntethető. A TASZ szerint

annak azonban nem lett volna akadálya, hogy a jogalkotó meghatározza azt a feltételt, amikor feloldja mindenki számára a korlátozást – a nyájimmunitás elérését.