A Fidesz egy kereszténydemokrata intézetet hozna létre közpénzből, a multik és Paks 2 német lobbistájával

A Fidesz egy kereszténydemokrata intézetet hozna létre közpénzből, a multik és Paks 2 német lobbistájával

Kereszténydemokrata Intézet néven új agytrösztöt gründöl a Fidesz, az új szervezet fenntartásánál kormányzati megrendelésekkel is számolnak - értesült a Népszava

Mint írták, az elképzelések szerint az angol rövidítése miatt CDI néven futó és alapítványi formában működő kutatóintézet széleskörű kapcsolatokat ápolna a hasonszőrű szervezetekkel, pártokkal és mozgalmakkal Európában és szerte a világon. A cikk szerint a CDI hagyományos feladatokat látna el. Kutatásokat, felméréseket készítene, rendezvényeket szervezne és tanácsadói feladatokat látna el – főként kormányzati megrendelésre.

A Népszava konkrét személyeket is megnevez, akik szerepet kaphatnak a CDI-ban:  a bajor ex-kormányfő, Edmund Stoiber, Stephen Harper volt kanadai kormányfő, valamint a nemzetközi fejének a Matteo Salvini vezette olasz Liga külügyi kapcsolatainak irányítóját, Lorenzo Fontanát szánják, akivel nemrégiben Novák Katalin családügyi miniszter, a Fidesz külügyi titkárságának vezetője tárgyalt a pártközi együttműködésről (a fideszes politikust kereste is a Népszava, de nem válaszolt a lap kérdéseire).

A cikk szerint felmerült Günther Oettinger volt uniós biztos neve is a fideszes alapítványnál. A német politikust 2020 februárjában nevezte ki Orbán Viktor a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács (NTT) társelnökévé. De ő volt az a biztos, aki 2017-ben egy interjúban tökéletesen felfedte, hogy mennyire jól illeszkedik Orbán Viktor rendszere a multik által uralta EU-ba.

"Németország azért nem zárja el hazánk és Lengyelország uniós pénzcsapjait, mert a támogatásként adott eurók nagy része az ő gazdaságukba csorog vissza"

- közölte a Fidesz (új) szövetségese Global Handelsblattnak adott interjújában.

Oettinger akkor is bekerült a magyar sajtóba, amikor 2016-ban uniós biztosként egy német üzletember magánrepülőgépén érkezett Budapestre tárgyalni a Paks 2 beruházásról.