Orbán magyar tisztséghez juttatott egy „senki által meg nem választott brüsszeli bürokratát”

Orbán magyar tisztséghez juttatott egy „senki által meg nem választott brüsszeli bürokratát”

A Nemzeti Tudománypolitikai Tanács (NTT) társelnökévé nevezte ki Günther Oettingert, az Európai Bizottság költségvetésért és az emberi erőforrásokért felelős korábbi biztosát Orbán Viktor miniszterelnök – olvasható a Magyar Közlöny keddi számában.

Orbán döntése azért – fogalmazzunk így – furcsa, mert a magyar kormányfő rendszeresen úgy utalt Jean-Claude Juncker korábbi bizottsági elnökre és az Európai Unió kormányának nevezhető Európai Bizottságra, mint

senki által meg nem választott brüsszeli bürokratákra,

és bizonyára sokan emlékszünk még a „brüsszelezős” óriásplakátokra.

Günther Oettinger azonban nemcsak biztosi múltja miatt lehet ismerős az európai közéletet figyelemmel kísérők számára. Három éve lapunk is beszámolt az ő „őszödi beszédéről”, akkor Oettinger a Global Handelsblattnak adott interjújában így érvelt a magyar (és lengyel) kohéziós pénzek elvonása ellen:

Németország azért nem zárja el hazánk és Lengyelország uniós pénzcsapjait, mert a támogatásként adott eurók nagy része az ő gazdaságukba csorog vissza.

Oettinger és Palkovics társelnöksége mellett Orbán Viktor kinevezése nyomán az NTT tagja lett még többek közt Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Varga Mihály pénzügyminiszter, Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke is.