Karácsony: a kormány a gazdaságvédelemre szánt pénzek nagy részét saját hatalmi céljaira költi

Karácsony: a kormány a gazdaságvédelemre szánt pénzek nagy részét saját hatalmi céljaira költi

Mint megírtuk, a mai kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy a 25 ezernél nagyobb lakosú településekkel folytatott tárgyalások után a kormány majdnem 23 milliárd forintnyi össztámogatásról döntött.

Kormányinfó: augusztusig biztosan fennmaradnak a korlátozások a védettséggel nem rendelkezők számára

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő online közvetített csütörtöki kormányinfóján az oltásokról, a védettségi igazolványokról, a nyitás következő szakaszáról is tájékoztatást adtak. Gulyás szerint sikerült a harmadik hullámot megtörni, kiemelte, 4 millió 153 ezer felett van az első oltásban részesültek száma Magyarországon, ez a felnőtt lakosság közel 53 százaléka.

A főpolgármester Facebook-posztban reagált Gulyás mai önkormányzati kompenzációval kapcsolatos bejelentésére. Azt írja,

nem mintha másra számítottam volna, de a kormánynak megint nem sikerült állnia a szavát. Amikor tavaly decemberben a miniszterelnök egyetlen tollvonással kivégezte az önkormányzatiságot azzal, hogy elvette a települések legfontosabb saját bevételének, a helyi iparűzési adónak a felét, akkor még érdemi kompenzációról és érdemi egyeztetésekről volt szó. Egyik sem lett.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy

csak Budapestet a decemberi döntéssel több mint 31 milliárd forintos bevételtől fosztották meg.

Hozzátette, a fideszes nagyvárosokat rögtön megszórták több mint 15 milliárddal, valahogy ebből az ellenzéki vezetésű városoknak akkor sem jutott.

Ráadásul erről a mai döntésről is előbb értesítették a helyi Fidesz-szervezeteket, mint a megválasztott ellenzéki polgármestereket. Mintha a közpénz az ő magánpénzük lenne. Hát, nem az.

- olvasható a bejegyzésében.

Karácsony Gergely szerint "miközben a kormány kifosztja az önkormányzatokat válság idején, a lakosságtól is többet szed be a központi költségvetésbe. 2020 első negyedévében a lakossági befizetések 689 milliárd forintot tettek ki, ez az elvonás 2021 első negyedévére 750 milliárd forint fölé nőtt".

Kiemelte, "többet fizet be tehát a lakosság válság idején, miközben a gazdaságvédelemre szánt pénzek mintegy háromnegyedét a kormány nem a gazdaság talpraállítására, nem szociális támogatásokra, hanem saját hatalmi céljaira és klienseinek gazdagodására költötte".

"Közben az Európai Uniótól a magyaroknak járó több mint 3000 milliárd forintról is lemondani készül a kormány, csak azért, hogy ne kelljen elszámolnia, miközben 4000 milliárd forinttal adósítja el a gyerekeinket Oroszországnak és Kínának. Lesz mit jóvátenni…"

- zárja posztját.