Kormányinfó: augusztusig biztosan fennmaradnak a korlátozások a védettséggel nem rendelkezők számára

Kormányinfó: augusztusig biztosan fennmaradnak a korlátozások a védettséggel nem rendelkezők számára

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő online közvetített csütörtöki kormányinfóján az oltásokról, a védettségi igazolványokról, a nyitás következő szakaszáról is tájékoztatást adtak.

Gulyás szerint sikerült a harmadik hullámot megtörni, kiemelte,

4 millió 153 ezer felett van az első oltásban részesültek száma Magyarországon, ez a felnőtt lakosság közel 53 százaléka.

Elmondta, négy hét alatt közel kétmillió oltást adtak be, ennek köszönhető, hogy az újraindítás folytatódhatott. A szabadság még nem teljes, de aki beoltatja magát, az visszakaphatja a megszokotthoz közeli életét - mondta.

Oltottak és oltatlanok, védettségi igazolvány

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint komoly vita van arról egész Európában, hogy miként lehet különbséget tenni oltott és nem oltott ember között, de a nemzeti konzultációban 65 százalék azt javasolta, hogy hazánkban legyen köztük különbség.

A járványügyi korlátozások a védettséggel nem rendelkezőknek augusztusig biztosan fennmarad

- közölte, de hozzátette, hogy az oltás továbbra is önkéntes marad.

Jövő héttől több Moderna és Pfizer lesz

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy ezen a héten kevés Moderna és Pfizer lesz elérhető, mert félre kell őket tenni második dózisnak és a fiataloknak.

A jövő héttől ugyanakkor 120-180 ezer Pfizer és Moderna oltás fog rendelkezésre állni, ezeket első oltásként tudják majd beadni.

Jelenleg AstraZeneca, Sinopharm és Szputnyik áll rendelkezésre.

Oltásellenesség

A miniszter szerint az oltásellenességnek két formája van: az egyik az oltóanyagok valamelyikével szemben kelt bizonytalanságot, mint mondta, "ebben a baloldal az élen jár", a másik esetben valaki általánosan ellenzi az oltásokat.

Megy az egyezkedés, hogy az uniós országok fogadják el a nálunk beadott vakcinákat

A kormány azt is lehetővé teszi, hogy nemcsak az nem kap karantént a határon átlépve, akinek védettségi igazolványa van, hanem a vele tartó kiskorú sem. Közben a kormány az országokkal továbbra is egyezkedik, hogy fogadják el az itthon beadott összes vakcinát.

A költségvetésről

A kormány kedden benyújtotta a 2022-es költségvetést. Gulyás úgy véli,

ha minden jól megy, az idei év végére érhetjük el a válság előtti szintet.

A cél az a dinamikus gazdasági növekedés. Az 5,2 százalékos növekedési prognózisunk konzervatív becslés - mondta.

Egészségügy

Az egészségügyben is sikerült új korszakot nyitni Gulyás szerint: a hálapénzt megszüntették, az orvosok bérét megemelték. Ennek köszönhetően szerinte 760 milliárddal több forrás áll rendelkezésre a következő évben az egészségügyben.

Önkormányzatok segítése

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint helyben 150 milliárd forintnyi forrás maradt a kis- és középvállalkozásoknál. Hozzátette, az önkormányzatoknál ez jelentett kiesést, de az államnál is. 

Gulyás azt is közölte, hogy

a 25 ezernél nagyobb lakosú településekkel folytatott tárgyalások után a kormány majdnem 23 milliárd forintnyi össztámogatásról döntött

Ennyit adnak az önkormányzatoknak szétosztva, állítása szerint nem politikai döntések alapján.

Bölcsődék építésére 1,7 milliárd forint jut.