Válaszokat várnak a szabolcsiak, hogy miért került egyházi fenntartásba a kisvárdai kórház

Válaszokat várnak a szabolcsiak, hogy miért került egyházi fenntartásba  a kisvárdai kórház

Mi is csak a sajtóból tudtuk meg. Mindenki megdöbbent, mert senki nem tudta, hogy egyáltalán napirenden van a kisvárdai kórház egyházi tulajdonba való átadása 

- reagált lapunknak Gyüre Csaba, a térség egyetlen ellenzéki országgyűlési képviselője arra a két hete csak a közlönyben megjelent hírre, hogy az állam, a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház fenntartásába adja át július 1-jétől a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórházat.

A kormányrendelet egyben felhívja Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét, mint az alapítói jogok gyakorlóját, hogy az átadás végrehajtása során eljárjon, és június 1-jéig intézkedjen a közfeladat-ellátáshoz szükséges vagyonnak az állami vagyonról szóló törvény alapján történő ingyenes átadása előkészítéséről.

Nem biztos, hogy ez rossz döntés, de semmilyen előzménye nem volt ezért szeretnénk többet tudni erről az egészről

- mondta az Alfahírnek Gyüre Csaba

Az itt élők beleértve engem is, nem kaptunk érdemi információt, pedig ez az intézkedés 41 önkormányzatot érint. Én, valamint Horváth Attila a kisvárdai képviselő testület tagja és Tóth Viktor a megyei közgyűlés tagja levelet írtunk Seszták Miklós KDNP-s országgyűlési képviselőnek, Leleszi Tibornak, Kisvárda város fideszes polgármesterének és Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének, hogy meg tudjuk, ki lett-e kérve a helyi önkormányzatok véleménye erről az átadásról, mi indokolta ezt, nem romlik estlege ezzel az egészségügyi ellátás színvonala, biztonságban lesznek-e az ott dolgozó orvos, ápoló és kiszolgáló személyzet, tehát számíthatnak-e esetleg elbocsájtásokra, pótlékmegvonás, fizetéscsökkentés

- sorolta a kisvárdai kórház egyházi tulajdonban történő átadása kapcsán felmerült kérdéseit a Jobbik országgyűlési képviselője.

Gyüre Csaba jelezte, nemcsak levélben, hanem képviselőként kérdésekkel és interpellációval is fordul az ügyben érintett miniszterhez, illetve államtitkárhoz.

A debreceni székhelyű Görögkatolikus Metropólia azt közölte, a tervezett fenntartóváltás nem érinti az orvosok, ápolók és a munkavállalók munkajogi helyzetét.

A fenntartóváltás tovább növeli a kórház szakmai eredményességét

- áll az egyházi szervezet honlapján megjelent rövid közleményben.