Szlávik János szerint kedvező, hogy sok 16-18 év közötti fiatal beoltatná magát

Szlávik János szerint kedvező, hogy sok 16-18 év közötti fiatal beoltatná magát

Kedvező, hogy sok 16-18 éves fiatal is hajlandó beoltatni magát a koronavírus ellen, hiszen ezzel ők is részei lesznek az "össznépi védettségnek" - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa az állami hírtévének szombaton.

Szlávik János hozzátette: a "nyájimmunitást" könnyebb elérni, ha több ember veszi fel az oltást.

Arra kérte a fiatalokat, hogy még többen regisztráljanak, hiszen ezzel nem csupán saját magukat védik, hanem nagyobb veszélynek kitett rokonaikat is.

Ugyanakkor a 16-18 évesek oltása függ a szülőktől is, hiszen csak az ő jóváhagyásukkal oltakozhatnak a fiatalkorúak.

A millió dolláros kérdés: eldöntheti egy fiatalkorú, hogy beoltatja magát?

Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában közölte: bővítik a beoltottak körét. Mint mondta, meghallgathatta az egészségügyi miniszter jelentését a 16-18 éves kor közöttiek olthatóságáról. A miniszterelnök ennek fényében azt az utasítást adta, különítsenek el annyi Pfizer-oltóanyagot, amennyi a 16-18 év közöttiek számára szükséges lehet.

Az MTI szerint Szlávik kijelentette azt is, hogy Magyarország igen jól áll az átoltottság szempontjából, de a 4,5 millió immunizált ember még nem elég ahhoz, hogy "nyugodtan hátradőljünk". Addig nem lehetünk biztosak abban, hogy nem romlik a helyzet, amíg 5-6 millió ember meg nem kapja a vakcinát.