A Publicus kutatása szerint a budapestiek többsége nem szeretné, hogy a Diákváros helyén épüljön meg a Fudan

A Publicus kutatása szerint a budapestiek többsége nem szeretné, hogy a Diákváros helyén épüljön meg a Fudan

Mint néhány napja megírtuk, a Palkovics László miniszter nevével fémjelzett javaslat alapján a Fudan a Diákváros tervezett helyének jelentős részét megkapja az államtól.

Egy az egyben helyet cserél a Fudan a Diákvárossal, aminek a nagy részét meg is kapja

Megjelent a Diákváros és a Fudan Egyetem létrehozásáról szóló törvényjavaslat is, melyekből kiderül, mely területek tartoznának a kínai egyetemhez és a Diákvároshoz - írja a Portfolio. A jelek szerint, pontosabban a Palkovics László miniszter nevével fémjelzett javaslat alapján a Fudan a Diákváros tervezett helyének jelentős részét megkapja az államtól.

A kínai hitelből tervezett beruházásról a budapestiek 91 százaléka hallott már, és csak alig ötödük gondolja, hogy ez Magyarország számára előnyös lenne

- derült ki a Népszava megbízásából a Publicus Intézet által készített közel ezer fős reprezentatív közvélemény-kutatásból.

A lap szerint a kabinet terveinek támogatottságához képest szokatlan, hogy

a fideszes tábor „mindössze” 62 százaléka gondolja, hogy a kínai egyetemnyitás inkább Magyarországnak előnyös, mint Kínának. Az ellenzéki szavazók esetében az  arány pedig csupán 6 százalék.

A kutatás két további fontos megállapítása szerint 

  • a megkérdezettek elsöprő többsége (82 százalék) szerint jobb lenne, ha a területen inkább a tervezett Diákváros épülne meg, és a megkérdezett kormánypárti szavazóknak is nagyobb része támogatja a Diákváros megépülését, mint a Fudan Egyetemét,
  • tízből közez nyolc válaszadó egy helyi népszavazáson arra szavazna, hogy ne a Diákváros helyén épüljön meg a Fudan kampusz.

A héten egyébként Karácsony Gergely főpolgármester is megosztotta az Opinio okostelefonnal rendelkezők között végzett, nem reprezentatív kutatását, amely szerint a budapestiek döntő többsége nem ért egyet azzal, hogy megépüljön a kínai egyetem a városban.

Mint ismert, a héten Palkovics László egyeztetésre hívta Karácsony Gergelyt és Baranyi Krisztinát az egyetem miatt.

Fudan - Kína és a kormány kevesebb mint két év alatt zúzta szét 18 ezer szegény magyar diák álmát

A Direkt36 Fudannal kapcsolatos újabb cikkéből kiderül, hogy az Orbán-kormány számára 2019 júliusában jött el a fordulat, amikor Wang Yi kínai külügyminiszter két napon keresztül tárgyalt magyar politikai vezetőkkel Budapesten. Az akkori hivatalos kormányzati beszámolók egy szóval nem említették, ám a Direkt36 által megszerzett kormányzati dokumentumokból kiderül: valójában akkor dőlt el a sanghaji Fudan Egyetem budapesti kampuszának építése is.