Hajléktalanokat fizetett le egy zalai férfi az önkormányzati választáson

választás
Fotó: unsplash.com

Első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Zalaegerszegi Törvényszék csütörtökön azt a várföldei férfit, aki 2019-ben hajléktalanokat fizetett le, hogy az önkormányzati választáson az általa megadott személyekre szavazzanak.

Vándor Virág, a törvényszék szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a vádlott - akinek egyik családtagja jelölt volt az önkormányzati választáson - 2019 szeptemberében megkeresett három nagykanizsai hajléktalant, hogy jelentkezzenek be állandó lakosként egy várföldei ingatlanba, az októberi önkormányzati választáson pedig szavazzanak majd az általa megnevezettekre. A fiktív bejelentkezésért fejenként ezer forintot, a szavazásért pedig egyenként ötezer forintot ígért.

A hajléktalanok az ajánlatot elfogadva öt nappal a választás előtt a megbízójuktól kapott fiktív bejelentőlapokkal bejelentkeztek a várföldei ingatlanba és ezért megkapták az ígért összeget.

A vádlott a választás napján a három hajléktalant Nagykanizsán egy gyorsétteremben megvendégelte, majd autóval Várföldére szállította őket, ahol az italboltban bort fizetett nekik. Ott elmagyarázta, hogy melyik polgármesterjelöltre és képviselőjelöltekre kell szavazniuk, de a biztonság kedvéért egy-egy cédulára is felírta a neveket, kérve, hogy miután ezeket megjegyezték, a papírokat semmisítsék meg.

A hajléktalanok a választáson a megbeszéltek szerint voksoltak, majd az italboltban megkapták az ezért megígért pénzt.

Korábban írtunk róla, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság választás rendje elleni bűntett és más cselekmény miatt nyomoz. Két nappal később Jánky Judit, a Zala Megyei Főügyészség helyettes szóvivője az MTI-nek megerősítette: hajléktalanoknak pénzt adtak irataik lemásolásáért Nagykanizsán az önkormányzati választások előtt, és pénzt ígértek nekik a szavazatukért is. Közölte azt is, hogy a Zala megyei rendőrség eddig 14 gyanúsítottat hallgatott ki.

Egy nagykanizsai fideszes önkormányzati képviselő buktathatta le a Zala megyei választási csalást

Lapunk is beszámolt arról, hogy október 22-én Polt Péter legfőbb ügyész Arató Gergely (DK) írásbeli kérdésére közölte, hogy jelenleg 13 nyomozás zajlik az önkormányzati választásokkal kapcsolatban; ezek közül az egyik büntetőügy vizsgálati szakaszban van, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság választás rendje elleni bűntett és más cselekmény miatt nyomoz.

A Zalaegerszegi Törvényszéken csütörtökön tartott előkészítő ülésen a vádlott elismerte a történteket, ezért a bíróság választás rendje elleni bűncselekmény és háromrendbeli közokirat-hamisítás miatt egy év - végrehajtásában másfél évre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélte.

A döntés nem jogerős, mert a vádlott és a védő enyhítésért fellebbezett - olvasható a közleményben.