Létrejön a Biden–Erdoğan-találkozó

Létrejön a Biden–Erdoğan-találkozó

Joe Biden amerikai elnök európai útja során, június közepén találkozik Recep Tayyip Erdoğan török államfővel – jelentette be csütörtökön a Fehér Ház szóvivője. A két vezető találkozóját június 14-ére tűzték ki a brüsszeli NATO-csúcshoz igazítva. A cél a két ország között kialakult feszültségek elsimítása vagy enyhítése.

Erdoğan beszélt Bidennel annak beiktatása után, de később csalódottságának adott hangot, amikor az amerikai elnök népirtásnak nyilvánította az örmények törökországi lemészárlását 1915-ben. Ankara ezt a minősítést visszautasította.

A Fehér Ház további információkat is közölt Biden elnök első külföldi utazásáról. Az elnök először Boris Johnson brit kormányfővel tárgyal június 10-én, majd részt vesz a G-7 országcsoport csúcstalálkozóján, amelyet Nagy-Britanniában, Cornwallban tartanak. Nagy-britanniai tartózkodása során fogadja őt és feleségét II. Erzsébet brit uralkodó.

Biden Londonból Belgiumba utazik, ahol a NATO és európai uniós vezetők csúcsértekezlete lesz. Az európai körút Svájcban, Genfben fejeződik be. Biden és Vlagyimir Putyin orosz elnök ott találkozik a tervek szerint június 16-án.

(MTI)