Vizsgálatot ígér a Miniszterelnökség Antall József fiának luxusköltekezései miatt

Vizsgálatot ígér a Miniszterelnökség Antall József fiának luxusköltekezései miatt

A Miniszterelnökség vizsgálatot indít annak feltárására, hogy az Antall József Tudásközpont számára biztosított állami forrásokat a szervezet hatékonyan és az alapítvány céljához méltó módon használta-e fel. A Miniszterelnökség e vizsgálatot követően dönt a szervezet jövőbeni támogatásáról – közölte Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára az LMP-s Ungár Péter országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában.

Az államtitkár azt írta, a Miniszterelnökség minden, a minisztérium által nyújtott támogatás esetében szigorúan vizsgálja a pénzügyi és számviteli szabályok érvényesülését, és ez akkor is így van, ha az állami forrásokat felhasználó szervezet egyébként magánalapítványi formában, teljes önállósággal működik.

Az Antall József Tudásközpont (AJTK) költekezéseiről a Direkt36 írt tényfeltáró cikket, eszerint a néhai miniszterelnök kisebbik fia, Antall Péter havi bruttó 4,6 millió forintos fizetésért vezeti az alapítványt, ami annak ellenére, hogy közpénzből működik, rengeteg luxusutat szervezett és olyan költségeket is elszámolt, melyek nem tűnnek indokoltnak.

A cikk szerint

  • Antall Péter 2013-ban még havi átlag 719 ezer forintot keresett, de 2019-ben – ekkori a legutolsó ismert juttatása – már havi átlagban bruttó 4,6 milliót kapott.
  • A járvány előtt évi 15-20 külföldi utazást bonyolított Antall Péter a kollégáival, és ezeken rendszerint pazar hotelekben szálltak meg, például az ausztráliai Ayers-szikla, az isztambuli Hagia Szophia, a New York-i Central Park vagy éppen a washingtoni Fehér Ház közvetlen közelében. 2019-ben az USA legmagasabb felhőkarcolói közül kettőben is megszálltak az AJTK utazó delegációi. Az utazásokra évente több tízmillió forint ment el.
  • Több százezer forintot költöttek Samsonite bőröndökre, és alapítványi pénzből jutott magánkórházi ellátásra is.
  • 6,5 milliót fizettek egy tanulmányért egy olyan cégnek, amely korábban egy falusi turkálót üzemeltetett, egyik volt tulajdonosa pedig ma egy benzinkúton dolgozik, és nem is emlékszik a tanulmányra.
  • A hatalmas költekezések ellenére többször előfordult, hogy a bérekre sem maradt pénzt, ezért volt olyan, amikor a kormány több százmillió forinttal segítette ki az alapítványt.