Úgy akarja a kormány újraindítani a kultúrát, hogy 125 milliárdra emeli a sportra szánt tao-t

Úgy akarja a kormány újraindítani a kultúrát, hogy 125 milliárdra emeli a sportra szánt tao-t

Többletforrást kell biztositani a kultúrstratégiai intézményeknek ahhoz, hogy a kultúra ismét minél szélesebb körben elérhető legyen - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter kedden, a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülése után tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Az MTI beszámolója szerint Novák Katalin hangsúlyozta: ahhoz, hogy a kulturális élet újraindulhasson, forrásokra van szükség.

Olyan támogatásokat, programokat kell meghirdetni, amelyek eljutnak a kultúra résztvevőihöz - mondta.

Novák Katalin hozzátette: az általa vezetett operatív törzs azt is javasolja a kormánynak, hogy adjon támogatást a fesztiváloknak, akár a kistelepüléseken is.

Közlése szerint a törzs ülésén arról is tárgyaltak, hogy a látvány-csapatsportágakat érintő TAO-támogatás jelenlegi 100 milliárd forintos összegét emeljék vissza a korábbi 125 milliárd forintra. Ennek célja, hogy a sportszervezetek több támogatást kaphassanak, és ezáltal minél jobban működhessenek. A cégek vagy a működést, vagy a már futó programokat támogathatják társasági adójukkal

- tette hozzá a miniszter.

Összesítés: 340 milliárdot költene sportra az Orbán-kormány 2022-ben

A 2010-ben hatalomra került Orbán-kormány stratégiai ágazat szintjére emelte a sportot - írja az mfor.hu -, ez pedig a finanszírozás gyökeres átalakulását hozta magával. Gondoljunk csak bele! Kiemelt sportegyesületek lettek a kiemelt sportágakon belül, jelentős forrásokhoz jutnak a sportszervezetek közvetlenül a költségvetésből csakúgy, ahogyan közvetve a TAO-támogatáson keresztül.

Negyedik hullám

Novák Katalin a járvány esetleges negyedik hullámával kapcsolatos kérdésre azt válaszolta: elképzelhető, hogy lesz negyedik hullám, de az nem olyan lesz, mint a korábbiak, mert Magyarországon mintegy 5,5 millió ember be van oltva, és ezzel védekezni lehet a járvány ellen.