Felmérés: a NER-médiában nem létező lehallgatási botrányt a fővárosiak 91, a falvakban élők 77 százaléka tartja súlyosnak

Felmérés: a NER-médiában nem létező lehallgatási botrányt a fővárosiak 91, a falvakban élők 77 százaléka tartja súlyosnak

Az Euronews megbízásából az Opinio által 990 fős mintán, mobiltelefonos applikációval készített közvélemény-kutatásából kiderült, 

a magyarok csaknem kétharmada hallott a Pegasus-botrányról, az ügyet a megkérdezettek több mint fele nagyon súlyosnak értékeli.

A 16-59 éves okostelefonnal rendelkezők körében nemre, korra, végzettségre, településtípusra reprezentatív felmérés szerint a Pegasus-ügyet tíz százalék tartotta jelentéktelennek.

A fővárosiak 91, a falvakban élők 77 százaléka tartja súlyosnak a lehallgatásokat, amelyek – több mint 70 százalék szerint – hátrányosan hatottak a megfigyeltek életére.

Mindössze 5 százalék vélte úgy, hogy ennek nem is volt semmilyen következménye.

A túlnyomó többség elképzelhetőnek tartja,

41 százalék pedig biztosra veszi, hogy a kormányzat áll a megfigyelések mögött.

Ezt a lehetőséget csak a válaszadók 2 százaléka zárta ki.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón szűkszavúan beszélt csak a Pegasus-ügyről, illetve természetesen felmondta a kötelező leckét és álbotránynak, hisztériakeltésnek nevezte az elmúlt évek egyik legsúlyosabb botrányát.

Titkolózás: a kormányinfón sem árulták el, hogy Magyarország megvásárolta-e a kémszoftvert

A szokásos időpontnál korábban tartotta meg általános tájékoztatóját, a kormányinfót Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezetőt a kémbotrány után négy nappal kérdezhette a sajtó. Az uniós vitával kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, hogy a helyreállítási alap nélkül is elindítja új gazdaságélénkítő programját a hazai költségvetésből.

A tárcavezető szerint a kormányülésen nem merült fel a Pegasus-botrány, mert „nem tartják fajsúlyos ügynek", ugyanis nem vetődött fel, hogy bárkit jogellenesen figyeltek volna meg. Úgy véli ez csak egy hisztéria a magyar kormány ellen. Ugyanakkor továbbra sem válaszolt arra kérdésre, hogy vett-e Magyarország ebből a szoftverből. "Az, hogy milyen eszközöket használ a magyar állam, nem nyilvános adat, de nincs is jelentősége" – fogalmazott a miniszter, hozzátéve: politikai állásfoglalása miatt senkit nem hallgatnak le Magyarországon.