Gulyás József a Pegasus-ügyről: a kormány részéről a kríziskommunikáció megbukott

Gulyás József a Pegasus-ügyről: a kormány részéről a kríziskommunikáció megbukott

Egy egytől tízig terjedő skálán tízesre értékelte Gulyás József a Pegasus-botrányt, súlyosságát tekintve. A Nemzetbiztonsági bizottság egykori tagja az ATV Heti Napló című műsorában úgy fogalmazott, ez több mint "nézegetés". Álláspontja szerint a kémszoftver bevetése tudatos céllal történt. 

Az ügyet példátlannak tartó Gulyás úgy látja, a magyar szabályozás elég rugalmas ugyan, de igenis tetten érhető törvénysértés az ügyben. Ebből még nem következik, hogy a lehallgatás jogszerűen történt, mivel szerinte alapjogok sérültek - fűzte hozzá. Azonban nem gondolja, hogy családtagokat is megfigyeltek volna, tekintve, hogy ez egy kifejezetten drága mulatság: egyénenként tizenöt millió forintba kerül egy-egy akció, amit csak válogatott esetben indíthattak el.

Nyomoz az ügyészség a lehallgatási botrány ügyében

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség - több feljelentés nyomán - jogosulatlan titkos információgyűjtés bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el az úgynevezett Pegasus-ügyben - tájékoztatta a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-t. A nyomozás feladata annak megállapítása, hogy történt-e és ha igen, milyen bűncselekmény - áll a Keresztes Imre főügyész által jegyzett közleményben.

Gulyás József osztja azon szkeptikusok véleményét, akik szerint nem lesz a történteknek semmilyen politikai következménye, legalábbis belátható időn belül nem. Az ügyészségi eljárástól pedig nem vár sokat.

Egy jogállamban ilyenkor egy miniszterelnök azért, hogy mentesítse a saját kormányát a skandallumtól, beáldozza valamelyik miniszterét, a belügyminiszterét vagy a titokminiszterét: itt ennek jeleit nem látjuk, hogy felelősségvonásra sor kerülne 

– szögezte le az egykori politikus, aki úgy gondolja, hogy legfeljebb egy kormányváltás után fogják ezeket alaposan kivizsgálni. Mint fogalmazott:

a kormány részéről a kríziskommunikáció megbukott, és Varga Judit vagy éppen Gulyás Gergely miniszterek nyilatkozatai beismerő vallomásnak tekinthetőek: nem voltak valódi tagadások, ebből pedig az áll össze, hogy használták itthon a kémszoftvert, csak az nem derült ki, hogy ki teszi.

Lehetséges megoldás gyanánt Gulyás szükségesnek tartja, hogy felállítsanak egy ténymegállapító vizsgálóbizottságot, tisztázva a szoftver beszerzését és a további részleteket.