Az Orbán-kormány figyelmeztet, a saját felelősségünk is, hogy ne fulladjunk bele a Balatonba

Az Orbán-kormány figyelmeztet, a saját felelősségünk is, hogy ne fulladjunk bele a Balatonba

A sors kegyetlen játéka, hogy pont a pénteki családi tragédia után érkezett meg a Belügyminisztérium válasza arra az írásbeli kérdésre, hogy mit kíván tenni a kormányzat a vízbefulladásos balesetek megelőzése érdekében. 

Mint ismert, felfoghatatlan eset történt egy jászberényi családdal: az alsóbélatelepi strandon vízbe fulladt két fiúgyermekük, a 13 éves Zoltán és a 17 esztendős Tamás.

A jobbikos Steinmetz Ádám már július 12-én a hasonló balesetek megelőzéséről kérdezte a kormányzatot, ugyanis az elmúlt hetekben sajnálatos módon többen is életüket vesztették már a Balatonban.

"A nyári szezon fele sem telt el, és a vízirendőrök már több mint száz embernek segítettek kijutni a magyar tengerből, mivel nem volt megfelelő úszástudásuk. Minden évben több vízbefúlt emberről hallani, mégsem történt érdemi változás a balesetek megelőzése érdekében"

- írta a képviselőjelölt. 

Három javaslattal is élt:

  1. Szemléletformáló kampánnyal az emberek figyelmét fel kell hívni a fürdőzés veszélyeire.
  2. Az úszásoktatás általánossá tétele mellett az általános iskolai úszásoktatás részévé érdemes tenni a fulladásos balesetek megelőzésének, a veszélyhelyzetek elhárításának és a vízből történő kimentésnek legalapvetőbb tudnivalóit.
  3. A vízibicikliket mentőfelszereléssel (mentőpatkóval vagy mentőgyűrűvel) kell ellátni.

Kontrát Károly belügyi államtitkár arról tájékoztatta a jobbikos politikust, a kormány számára is kiemelten fontos a fürdözők biztonsága,

"ennek érdekében a mindennapos testnevelés-oktatás keretében a gyermekek úszásoktatásához tanuszoda-hozzáférést biztosít".

De a kormányzat támogatja a Magyar Úszó Szövetség által kidolgozott Úszónemzet Programot is, és az annak részeként megvalósuló "Minden gyermek tanuljon meg úszni!" alprogramot.

Ezek mellett a különböző illetékes szervek hatékonyan koordinálják a a rendőri feladatokat, melyeknek részét képezi a fürdőzéssel kapcsolatos veszélyek kommunikációja is. Például a Rendőrség prevenciós tevékenységet folytat még a Twitteren is. 

"A Kormány erőfeszítései mellett jelentősége van azonban az állampolgárok jogkövető magatartásának, az egyéni felelősségnek is. Fontos, hogy mindenki fogadja meg a vízirendészek figyelmeztetését és tartsa be a fürdőzés szabályait"

- írta még Kontrát Károly. 

S hogy mennyire fontos valóban ez a példa, arra szolgáljon példának a vízbe fulladt fiatalok édesapjának a Blikknek adott visszaemlékezése:

"Egész kicsi koruktól vittük őket nyaralni. Ugyan nem versenyszerűen, de tudtak úszni. Akárhova mentünk, rendszeresen ugráltak a mély vízbe, sosem volt gond ezzel. Mindketten jó fizikumúak voltak, csak arra tudok gondolni, hogy felhevülhetett a testük, amikor belecsúsztak vagy beleugrottak a vízbe. Egyébként szemmel láthatóan a tragédia másnapján az a három bója beljebb volt hozva, amik azt jelezték, honnan mélyül a víz. Én már a rendőrségen voltam, amikor este a másik gyermekemet megtalálták. Hétfőn hazafelé bementünk a krematóriumba. Ott még el tudtunk tőlük búcsúzni. Előtte még gyújtottunk egy-egy mécsest a parton, ahol a tragédia történt".