Szijjártó Péter nem lepődne meg, ha az Orbán-kormány vásárolt volna kémszoftvert - de ő ott sem volt

Szijjártó Péter nem lepődne meg, ha az Orbán-kormány vásárolt volna kémszoftvert - de ő ott sem volt

Szijjártó Péter külügyminiszter a portfolio.hu-nak beszélt a Pegasus-féle lehallgatási botránnyal kapcsolatban. Például elmondta, nem volt, és nincs is tudomása arról, hogy ilyen típusú adatgyűjtés zajlik Magyarországon, de nem is kell, hogy tudomása legyen.

"Az államoknak kötelességük megvédeni saját magukat, a polgáraikat, biztonságukat és az érdekeiket, ennek vannak nyilvános és nem nyilvános eszközei. Minden országnak van titkosszolgálata, amely a fedett működés ellenére jogszabályi keretek között végzi tevékenységét"

- magyarázta.

Pintér Sándor csak azelőtt a bizottság előtt felel a Pegasusról, amit saját párttársai szabotálnak

Pintér Sándor belügyminiszter a „jó zsaru" szerepében tetszeleg a lehallgatási botrányban. Az izraeli Pegasus nevű kémszoftver magyarországi, kormányzati felhasználása kapcsán indított vizsgálat során az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának rendkívüli ülését is összehívta Stummer János jobbikos bizottsági elnök, amire Pintér és a szakszolgálatok képviselői el is mentek, azonban a kormánypárti képviselők szándékos távolmaradása miatt a testület határozatképtelen maradt, és meghallgatásokra így nem kerülhetett sor.

A hazai szempontokra rátérve úgy fogalmazott, csak azért, mert valaki újságíró, biztosan nem hallgatnak le senkit Magyarországon, illetve csak azért, mert valaki kritikusabb a kormánnyal szemben, azért sem. "Viszont az országban működő titkosszolgálatoknak a kötelessége, hogy megvédjék a magyar nemzet biztonságát, ezért folyamatosan figyelik, hogy bűnözői csoportok, terrorszervezetek, külföldi titkosszolgálatok milyen magyar embereket próbálnak a hálójukba keríteni, adott esetben próbálnak-e felhasználni arra, hogy külső érdekeket érvényesítsenek Magyarországon, próbálnak-e terrorszervezetek, külföldi titkosszolgálatok beépülni Magyarországra az állampolgárokon keresztül, és ilyen esetben nyomozásnak, lehallgatásnak is lehet helye. Tehát, azért, mert valaki újságíró, géplakatos, kárpitos vagy taxisofőr, a szakmájából fakadóan 2010 óta senkit nem hallgattak le Magyarországon" - élcelődött a fideszes politikus. 

A külügyminiszter ugyanakkor hárított, amikor a beszerzésekről kellett volna tájékoztatnia a megvédendő magyar állampolgárokat.

"Ha ilyen beszerzés történt, akkor abban nem is kellett részt vennem, mert ez nem tartozik a tárcavezetői hatáskörömbe, nem felügyelek olyan titkosszolgálatot, amely ilyet akart vagy vásárolt volna. Korábban nem is találkoztam az NSO céggel, illetve a jelenséggel"

- hangsúlyozta, hozzátéve:

"Nincs abban tehát semmi meglepő, ha Magyarország külföldről vásárol ilyet".