Alig két nap alatt 5 ezernél több aláírás gyűlt össze az ADOM reformjavaslat-csomagjára

Alig két nap alatt 5 ezernél több aláírás gyűlt össze az ADOM reformjavaslat-csomagjára

Mint megírtuk, tizenkét pontból álló reformjavaslat-csomagot mutatott be szombati sajtótájékoztatóján az ADOM diákmozgalom. A javaslatok között megtalálható többek közt a 9 órai iskolakezdés is.

Suli 9 órától, tankötelezettség 18 éves korig - többek közt így reformálná meg a köznevelést az ADOM

Tizenkét pontból álló reformjavaslat-csomagot mutatott be szombati sajtótájékoztatóján az ADOM diákmozgalom. A mozgalom petíciót is indított, melyhez a támogató aláírásokat is várják. A javaslatok között megtalálható többek közt a 9 órai iskolakezdés, amit így indokolnak: Tudományosan bizonyított, a későbbi kezdéssel fokozható a diákok koncentrációja, aktivitása.

A diákszervezet friss sajtóközleményében azt írja,

reformjavaslatukat alig két nap leforgása alatt az ország több mint 450 különböző településéről, több mint 5 ezren írtak alá.

Hozzátették, folyamatosan érkeznek a támogató üzenetek és konstruktív visszajelzések hozzájuk.

Kiemelték, hogy a 9 órai iskolakezdésről szóló javaslat csak a középiskolás diákokra vonatkozik, így az általános iskolás gyermeküket iskolába vivő szülők nem késnek el a munkából.

"Szintén fontos, hogy a 9 órai iskolakezdés bevezetésekor kikérjék az iskolai közösségek (tantestület, diákönkormányzat) véleményét is, tehát helyi szinten szabadon térhessenek el az iskolák ettől az ajánlástól. Egy modern oktatási rendszer nem csupán a modern felszereltségről és a kompetencia-alapú tananyagról, hanem a diákok tudatos állampolgárrá neveléséről is szól, amelynek része, hogy a diákok megtanulnak beleszólni az őket érintő ügyekbe (pl. a csengetési rend, az iskolai projektnapok témái, a közös terek használata, valamint az iskolai házirend diákokat érintő szabályai). Ez a fajta demokratikus nevelés elengedhetetlen ahhoz, hogy tájékozódni képes, önálló, széles látókörű, felnőtt állampolgárokként távozhassanak a diákok a közoktatásból" - írják.

Az ADOM továbbra is folytatja az aláírásgyűjtést személyesen az utcákon, valamint online formában, feltett szándékuk ugyanis, hogy legalább 10 ezer támogató aláírást gyűjtsenek össze.