Ezért rettegnek Orbánék az Európai Ügyészségtől: öt országon átívelő házkutatást tartottak, köztük Magyarországon is

Lopás, házkutatás, rendőrség
Illusztráció
Police.hu

Az Európai Ügyészség által vezetett nyomozás keretében öt országban, Németországban, Hollandiában, Szlovákiában, Bulgáriában és Magyarországon tartottak házkutatást áfacsalás ügyében - tájékoztatott a luxembourgi székhelyű Európai Ügyészség (EPPO) rövid közleményében szerdán.

Az Európai Ügyészség közölte: a szerda reggeli órákban végzett akció egy 14 millió eurót (mintegy ötmilliárd forint) meghaladó értékű, nemzetközi áfacsalás felderítését célozta.

A közlemény Marcus Paintingert, az ügyészség müncheni delegáltját idézte, aki szerint az EPPO nélkül hónapokig tartott volna a művelet lebonyolítása, így azonban hetek alatt sikerült.

Az Európai Ügyészség június 1-jén kezdte meg működését. Feladata az uniós költségvetés terhére elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozások és vádhatósági eljárások lefolytatása. Az új uniós szerv bármely más olyan jogellenes tevékenységet is kivizsgálhat és vádhatósági eljárás alá vonhat, amely "elválaszthatatlanul összekapcsolódik" az uniós költségvetés elleni bűncselekményekkel.

Az Európai Ügyészség a nyomozásait és a vádhatósági eljárásait az Európai Bizottságtól, más uniós intézményektől és szervektől, valamint a tagállamoktól függetlenül folytatja. Más uniós szervekkel és ügynökséggel együttműködve, azok munkáját kiegészítve tevékenykedik.

Az Európai Unió tagországai közül 22 csatlakozott az Európai Ügyészséghez. Magyarország az Orbán-kormány tiltakozása miatt nem vesz részt az együttműködésben, ugyanakkor a 2022-es választásokon közösen induló ellenzéki pártok ígéretük szerint kormányra kerülésük esetén azonnal elindítják a csatlakozási folyamatot.