Romániában az egészségügyi dolgozók fele oltakozott, az itthoniaknak kötelező lett

Romániában az egészségügyi dolgozók fele oltakozott, az itthoniaknak kötelező lett

Romániában az állami kórházakban dolgozó egészségügyi alkalmazottak 53,81 százaléka oltatta be magát koronavírus ellen, további 5,12 százalékuk pedig a fertőzésből kigyógyulva szerzett ideiglenes védettséget - közölte hétfőn a Sanitas szakszervezeti szövetségre hivatkozva az MTI.

A legnagyobb egészségügyi érdekvédelmi szervezet a kórházaktól, a megyei közegészségügyi igazgatóságoktól, a mentőszolgálatoktól és a vérellátó központoktól júliusban gyűjtött adatok alapján készített felmérést.

A Sanitas szerint az állami kórházakban dolgozó orvosok valamivel több mint kétharmada (68,53 százalék) kapott legalább egy oltást, 2,84 százalékuk pedig átesett a betegségen. Az ápolók körében az átoltottság 55,28 százalékos, és további 4,07 százalékuk természetes úton szerzett ideiglenes védettséget. A kisegítő személyzet kevesebb mint fele (49,33 százaléka) igényelt oltást és 3,47 százaléka esett át a betegségen.

A Sanitas közleménye szerint a fertőzésből az utóbbi hat hónapban kigyógyultak szervezetében ellenanyag képződött, így esetükben az oltással kapcsolatos egyéni döntés anélkül "halasztható", hogy azzal bárkit is veszélyeztetnének.

Romániában emelkedni kezdett a napi esetszám

Romániában az utóbbi két hét átlagát csaknem 80 százalékkal meghaladva 79-cel emelkedett szerdán a beazonosított koronavírus-fertőzések száma, miután előző nap is a kéthetes mozgóátlagot 15 százalékkal meghaladó esetszámot jelentett a stratégiai kommunikációs törzs (GCS). Az utóbbi hét napon hat százalékkal több koronavírus-fertőzést észleltek Romániában, mint a megelőző héten.

Az egészségügyi miniszter július közepe óta többször megerősítette:

a páciensek veszélyeztetésének elkerülése érdekében rendszeres tesztelésre fogják kötelezni saját költségükön a beoltatlan egészségügyi alkalmazottakat, az intézkedést azonban a tervek szerint csak akkor "élesítenék", ha az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma két hét alatt meghaladja a lakosság 1,5 ezrelékét.

Romániában az oltási kampány felpörgetésének módját keresik a hatóságok, ugyanis a 19,3 milliós lakosságú országban eddig csak 5 millió 69 ezer ember - a beoltható, 12 év feletti lakosság kevesebb mint 30 százaléka - kapott legalább egy adag vakcinát.

Közben Romániát is elérte a járvány újabb hulláma: az utóbbi hónapban a júliusi mélypont ötszörösére emelkedett a napi új fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké pedig megháromszorozódott.

Hivatalos: szeptembertől kötelező a koronavírus elleni vakcina az egészségügyben, akinek nincs, azt kirúgják

A legfrissebb Magyar Közlönyben hivatalossá vált az a kormányrendelet, amely kötelezővé tenné az egészségügyben a koronavírus elleni védőoltás igénybevételét. A szöveg szerint ezentúl alapellátást, ügyeleti ellátást, járóbeteg-szakellátást, diagnosztikát, fekvőbeteg-szakellátást, mentést igénylő ellátást, betegszállítást, bentlakásos szociális vagy gyermekvédelmi intézményben szervezett egészségügyi ellátást, fegyveres és rendvédelmi szervek egészségügyi ellátását (dolgozók és fogvatartottak alapellátását), valamint a közvetlen lakossági gyógyszerellátást nem végezheti el olyan személy, aki a SARS-CoV-2 koronavírus elleni védőoltást nem vette fel.

Emlékezetes, Magyarországon július végén a kormány rendeletben döntött arról, hogy az az egészségügyi foglalkoztatott, aki e rendelet hatálybalépése előtt nem vette fel a koronavírus elleni védőoltást (és nincs egészségügyi mentessége), "köteles" a vakcinát felvenni. Eltérő esetben azonnali hatállyal megszüntetik a foglalkoztatott jogviszonyát, felmentési idő vagy felmondási idő és végkielégítés nélkül.