Lesznek, akiket négyszer is oltani kell az uniós igazolványért, de van egy kiskapu

Pfizer, koronavírus, harmadik oltás, vakcina
Egy nő megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik adagját a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet oltópontján augusztus 11-én.
MTI/Komka Péter

Ha valaki keleti oltóanyagot kapott, de uniós vakcinaigazolványra lenne szüksége, annak továbbra sincs könnyű helyzete: az EU-szabályozás értelmében gyakorlatilag oltatlannak minősül, az igazolványhoz viszont két, nyugati oltásra van szükség.

Miután kétségek merültek fel a kínai oltás hatékonyságával kapcsolatban, valamint az orosz vakcinát sem fogadja még el az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), tulajdonképpen az sem jelent megoldást, ha valaki élne az augusztus 1-je óta elérhető harmadik, nyugati oltással – hívta fel a figyelmet az Index, ami logikus is, hiszen az uniós értelmezés szerint ezzel még a kellő védelmet nyújtó kettő helyett csak egy vakcináról beszélhetünk.

Egy kiskapu van –mutattak rá-, de ezzel csak a sinopharmosok élhetnek: a vakcinákat ugyanis nem lehet akárhogy keverni, viszont a kínai oltás után fel lehet venni az egy adag után is teljes védelmet nyújtó Janssent, amit az Európai Unió is elfogad. A szputnyikosok viszont ezt a vakcinát nem vehetik fel, így számukra mindenképpen két újabb, EMA-engedélyes oltás szükséges az igazolás kiadásához.

Az oltásokat így lehet kombinálni:

  • AstraZeneca (vektorvakcina): Pfizer, Moderna, Sinopharm, AstraZeneca
  • Janssen (vektorvakcina): Pfizer, Moderna, Sinopharm, Janssen
  • Moderna (mRNS): Sinopharm, Janssen, AstraZeneca, Moderna
  • Pfizer (mRNS): Sinopharm, Janssen, AstraZeneca, Pfizer
  • Sinopharm (inaktivált): Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm
  • Szputnyik V (vektorvakcina): Pfizer, Moderna, Sinopharm, Szputnyik