A magyar kormány nem fogad be afgán menekülteket

A magyar kormány nem fogad be afgán menekülteket

A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára emlékeztetett, amikor az amerikaiak bejelentették a csapatkivonást, a magyar kormány megfogalmazta: ennek a folyamatnak úgy kell lezajlania, hogy Afganisztán ne válhasson ismét a nemzetközi terrorizmus melegágyává, valamint a tömeges migráció kibocsátó országává. 

Sajnos nem sikerült a világ nagy része által elfogadott és megfogalmazott elvárások szerint végrehajtani a műveletet

- idézte az Index, Magyar Levente államtitkárt, aki szerint a magyar kormány nem hajlandó a magyar emberekkel megfizettetni az elhibázott geopolitikai döntésnek és a szintén hibásan végrehajtott geopolitikai akciónak a következményeit.

Magyar Levente jelezte, a kormány nem fogadja el azokat az elvárásokat, kezdeményezéseket, felszólításokat sem, amelyek arra vonatkoznak, hogy Magyarország is korlátlanul fogadjon be bárkit, aki Afganisztánt ezekben a nehéz napokban, hetekben akarja elhagyni.

A külügy parlamenti államtitkára közölte, Magyarország egyetlen esetben mégis kivételt tesz a menekültekkel, vizsgálják azt, hogy miként tudnak segíteni azokon, akik az elmúlt húsz évben tolmácsként vagy más minőségben dolgoztak a magyar csapatoknak. 

Kapcsolatban vagyunk ezekkel az emberekkel és folyik annak a felmérése, hogyan tudnánk segíteni nekik. Ehhez hasonlóan jártak el például egyébként a lengyelek is, csak ők családjukkal együtt befogadták azt a 45 afgán embert hétfőn, akik segítették őket. Hasonlóan döntött az a Csehország is, ahová Jakub Kulhánek külügyminiszter tweetje szerint meg is érkezett az első repülőgép az evakuált csehekkel és afgánokkal

- mondta Magyar Levente. 

Az államtitkár azt is leszögezte, hogy Magyarországnak az Amerikai Egyesült Államok katonai szövetségese, ugyanakkor Amerika az erejéből fakadóan a globális színtéren olyat is megtehet, amit más nem. 

Nyilvánvalóan a csapatkivonásnak nem így kellett volna történnie. Amit most Kabulból és Afganisztán különböző pontjairól látunk, az rémísztő, és úgy gondolom, mind a migráció, mind a nemzetközi terrorizmus összefüggéseiben olyan korszaknak a nyitánya lehet - nemcsak Közép-Ázsia és a Közép-Kelet, hanem az egész világ számára - ami nem volt kívánatos és talán még elkerülhető is lett volna

- fogalmazott Magyar Levente.

Az államtitkár szerint, aki ma Afganisztánból útnak akar indulni, Törökországig bármi fajta komolyabb akadály nélkül el tud jutni és Ankarán múlik, hogyan kezelik ezt a helyzetet.