Biden az afgán vezetést okolja a polgárháborúért, és kiáll a csapatkivonás mellett

Joe Biden
MTI/EPA/Michael Reynolds

„Határozottan kiáll” az amerikai csapatok kivonásáról szóló döntése mellett Joe Biden amerikai elnök. Az elnök hétfőn, a Fehér Házban tartott beszédében úgy fogalmazott: „Határozottan kiállok a döntésem mellett. Húsz év alatt a saját káromon megtanultam, hogy soha nem volt megfelelő az alkalom az amerikai csapatok kivonására”.

Biden azt mondta: azzal a választással kellett szembenéznie, hogy tartja magát az előző adminisztráció által megkötött megállapodáshoz, vagy további több ezer katonát küld Afganisztánba a háború „harmadik évtizedét” megkezdve.

Aláírták a békemegállapodást - tizennyolc év után véget érhet az afganisztáni háború

Történelmi jelentőségű békemegállapodást írtak alá az Egyesült Államok és az afganisztáni tálibok vezetői Dohában. Az egyezmény fontos lépés lehet a 18 éve dúló háború lezárásában, de a tálibok és az afgánok közötti megállapodások megkötésére is lehetőséget teremt. Az amerikai-afgán békemegállapodást Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja írta alá Abdul Gáni Baradar tálib mollával.

Az elnök hozzátette: nem fogja megismételni a múlt hibáit és nem bánta meg a döntését. Biden azt mondta:

inkább elfogadja a kritikákat, mintsem egy következő elnökre bízza a döntést. Az afganisztáni kivonulásról szóló döntés „Amerika szempontjából helyes volt”

– mondta.

Biden elismerte azonban, hogy az afganisztáni polgári kormány összeomlása gyorsabban bontakozott ki, mint amire számítottak. „Tisztán láttuk a kockázatokat, minden esetre felkészültünk, de mindig megígértem az amerikai népnek, hogy egyenes leszek. Az az igazság, hogy ez (az afganisztáni kormányzat összeomlása) gyorsabban alakult ki, mint amire számítottunk” – fogalmazott.

A tálib szóvivő nyugalmat ígér

A háborúnak vége Afganisztánban, az uralom típusa és a rendszer formája hamarosan tisztázódik - jelentette ki a tálibok politikai irodájának szóvivője vasárnap az al-Dzsazíra katari székhelyű tévének nyilatkozva. Mohammed Naim szóvivő elmondta, hogy egyetlen diplomáciai testület vagy annak bármelyik központja sem volt célpont. Hozzátette, szervezete mindenkit biztosít arról, hogy gondoskodik az állampolgárok és a diplomáciai képviseletek biztonságáról.

Beszédében egyértelműen

az afgán vezetőkre hárította a Kabul bukása miatti felelősséget,

mondván, „az afgán politikai vezetők feladták és elmenekültek az országból”. Az amerikai elnök felvetette az afgán hadsereg felelősségét is, akik – mint fogalmazott – „összeomlottak, néha anélkül, hogy megpróbáltak volna harcolni.”

Az amerikai csapatok nem tudnak, és nem is szabad harcolniuk, illetve meghalniuk egy olyan háborúban, amelyet az afgán erők nem hajlandóak megvívni magukért

– tette hozzá.

Sajtóhír: Ománba menekült az afgán elnök

A tádzsikisztáni Dusanbe érintésével Ománba távozott Asraf Gáni afgán elnök, aki vasárnap hagyta el Kabult, még mielőtt a kormányellenes tálibok bevonultak az afgán fővárosba - írta hétfőn az Interfax a tádzsik hatóságokra hivatkozva. Az orosz hírügynökség idézte a Szabadság Rádió tádzsikisztáni hírszolgálatát, az Ozodi rádiót, amely tádzsik hatósági forrásokra hivatkozva közölte, hogy miután Gáni elhagyta Kabult, rövid ideig Dusanbéban tartózkodott, majd Ománba repült.

Kifejtette, emlékeztetni akarja az országot arra, mi vezetett idáig és mi az amerikaiak érdeke Afganisztánnal kapcsolatban. Kiemelte, hogy csaknem 20 évvel ezelőtt azzal az „egyértelmű céllal” indultak Afganisztánba, hogy kézre kerítsék azokat, akik felelősek a 2001. szeptember 11-i terrortámadásért.

Soha nem adtuk fel a vadászatot Oszama bin Ladenre, és el is kaptuk. Ez egy évtizeddel ezelőtt történt. Afganisztáni küldetésünknek soha nem kellett volna nemzetépítésről szólnia. Az egyetlen alapvető nemzeti érdekünk Afganisztánnal kapcsolatban ma is az, ami mindig is volt, az amerikai hazát érő terrortámadások megakadályozása

– fogalmazott.

Biden arról is beszélt, hogy amennyiben a tálibok megtámadják az amerikai csapatokat, miközben a kiürítéssel kapcsolatos műveleteket hajtják végre, akkor az „amerikai fellépés gyors, a válasz pedig erőteljes lesz”. „Szükség esetén pusztító erővel védjük meg az embereinket” – hangsúlyozta az elnök.

(MTI)