Ismét fogad és indít repülőket a kabuli reptér

Kabul, repülőtér, Afganisztán
Carl Montgomery / Flickr

Újraindult a forgalom a kabuli nemzetközi repülőtéren – jelentette be Hank Taylor amerikai tábornok hétfőn a Pentagonból.

A helyzet a repülőtéren, amelynek kifutópályáit az Afganisztánból menekülni próbáló emberek ezrei ellepték, olyannyira súlyossá vált, hogy hétfő délután több órára fel kellett függeszteni a járatok indítását és fogadását.

Káosz a kabuli reptéren, az amerikai katonák a levegőbe lőttek

Több száz, Afganisztánból menekülni akaró civil hatolt be a kabuli nemzetközi repülőtérre, az ott lévő amerikai csapatok a levegőbe lőttek a tömeg oszlatására - közölte a Reuters hírügynökséggel hétfőn egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő. A tájékoztatás szerint a katonák azért használtak fegyvert, hogy úrrá legyenek a kifutón kialakult káoszon, az emberek ugyanis egy amerikai katonai repülőgépre szerettek volna feljutni.

Több száz, Afganisztánból menekülni akaró civil hatolt be a kabuli nemzetközi repülőtérre, a kialakult káoszban legalább hét ember életét vesztette. Néhányan azután lelték halálukat, hogy lezuhantak egy C-17-es típusú amerikai katonai szállító repülőgépről, amelynek belekapaszkodtak az oldalába a felszállás előtt.

Amerikai szállítógépre kapaszkodva (!) próbálnak menekülni az afgánok Kabulból (18+)

Megrázó felvételek keringenek a közösségi médiában a kabuli reptéren uralkodó kaotikus állapotokról. Egy amerikai C-17-es szállítógép felszállásáról készült felvétel tanúsága szerint az induló gépre több ember is megpróbált felkapaszkodni, hogy meneküljön a tálibok kezére került országból. A futómű feletti részen többen is tartózkodnak.

Azt követően, hogy újraindult a forgalom a repülőtéren leszállt a német légierő A400M típusú szállító repülőgépe. Feladata a német állampolgárok evakuálása Afganisztánból – közölték biztonsági források.

Korábban a művelet megvalósítása a légikikötőben kialakult a kaotikus jelenetek miatt késett.

Berlin ígéretet tett arra is, hogy segít annak a sok afgánnak, akik különböző minőségben dolgoztak a német kormánynak, beleértve a katonai műveleteket is, és akiket most a tálibok üldöznek.

Az üzbég főváros, Taskent az evakuálás német központja. A Kabulból érkező járatok először ott állnak meg, majd az utasok polgári járatokkal utaznak tovább Németországba.

Németország több A400M típusú szállító repülőgépet küldött a térségbe.

(MTI)