Belső harc a Fideszben, háttérbe szorítják a botrányos sümegi polgármestert

Belső harc a Fideszben, háttérbe szorítják a botrányos sümegi polgármestert

Információk szerint lemondott a Sümegi Kistérségi Többcélú Társulás elnöki posztjáról szeptember 13-ai nappal Végh László sümegi polgármester. A hírről beszámoló Facebook-poszt szerint a lemondás okai között szerepel az élettársának hamis érettségivel történő foglalkoztatása, a 2.068.440 forintra felemelt fizetése és az EFOP-os eszközbeszerzési pályázat nyomán indult minisztériumi eljárás, valamint rendőrségi nyomozás.

Ahogy arról korábban az Alfahíren beszámoltunk, a sümegi fideszes polgármester az élettársát úgy tette meg a Sümegi Járóbeteg Szakellátó Központ vezetőjévé, hogy felmerült a gyanú: hamis az érettségije. Ezt a kinevezést Végh László azon elnöki pozícióján keresztül tette meg, amelyről most lemondani kényszerült. Később a nyomozó hatóság egyik határozatában tényként rögzítette, hogy valóban hamis Szabó Krisztina érettségi bizonyítványa, amellyel a későbbi diplomáját is megszerezte, ennek hiányában viszont nem vezethette volna tovább a szakellátó központot.

Sümeg: már a hamis érettségit is lefoglalták, de még jár a kétmilliós havi fizetés

Miután a vizsgálatok megállapították, hogy a dokumentum hamis, a Pécsi Járásbíróság elkobozta a Sümegi Járóbeteg Szakellátó Központ vezetőjének, Szabó Krisztinának érettségi bizonyítványát - számolt be a Magyar Hang, miután korábban Kovács Mihály (Élhetőbb Városért) tett feljelentést közokirat-hamisítás bűntettének gyanúja miatt.

A botrány kirobbanásával nagyjából egy időben Végh László 861 ezer forintról több, mint 1,6 millió forintra emelte meg élettársa fizetését, ehhez jött még további közel 400 ezer forint, tehát az élettárs havi jövedelme meghaladta a kétmillió forintot.

A múlt héten újabb fordulat volt az ügyben, hogy Navracsics Tibor, a Fidesz nemrégiben kinevezett választókerületi elnöke saját Facebook-oldalán bemutatott egy levelet, amit Végh Lászlónak írt. Ebben arra kéri a Sümegi Kistérségi Többcélú Társulás elnökét, azaz Végh Lászlót és a társulás többi, környező településeken működő polgármester tagját, hogy vegyék napirendre a szakellátó központ vezetőjének (tehát Szabó Krisztinának, Végh László élettársának) az ügyét, és szavazással határozzanak tisztségéről. 

Navracsicsnak választókerületi elnökként semmilyen ráhatása nem lenne a pozíciójából fakadóan az ügyre, azonban ebből is az látszik, hogy a régi pártállami rendszerhez hasonlóan egy párton, jelen esetben a Fideszen belül dőlnek el ezek a kérdések is. A botrányos polgármester és élettársa háttérbe szorítása egy újabb lépés lehet a közelgő kampányban, ahol Navracsics lesz várhatóan a kormánypártok jelöltje a választókerületben.

Sümeg: Navracsics vethet véget a hamis érettségi után járó több milliós fizetésnek, és ezzel le is bukott a pártállami rend

Navracsics Tibor tehet pontot a Sümeget érintő érettségibotrány végére, legalábbis hosszú idő után kirúghatják azt az embert havi több milliós fizetést biztosító munkahelyeiről, akivel szemben közokirat-hamisítás miatt zajlott büntetőeljárás, miután kiderült, hogy hamis érettségire építette későbbi tanulmányait és komplett karrierjét.