Orbán Viktor Szlovéniába utazott csúcstalálkozóra és egy vásár megnyitójára

Orbán Viktor, Janez Jansa szlovén
Janez Jansa szlovén kormányfő (j) fogadja Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a szlovéniai Celjében az 53. Nemzetközi Kisiparos és Vállalkozói Vásár megnyitóján 2021. szeptember 15-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor miniszterelnök a szlovéniai Celjébe utazott, ahol részt vesz az 53. Nemzetközi Kisiparos és Vállalkozói Vásár megnyitóján, valamint Szlovénia és Magyarország kormányzati delegációinak találkozóján - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerdán.

Orbán Viktor magyar és Janez Jansa szlovén kormányfő (középen, b-j) a szlovéniai Celjében az 53. Nemzetközi Kisiparos és Vállalkozói Vásár megnyitóján 2021. szeptember 15-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A kormányzati csúcstalálkozón a magyar kormány tagjai közül Pintér Sándor és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesek, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere vesz részt, szlovén partnereikkel együtt.

Orbán Viktor (b2) és Janez Jansa szlovén kormányfő (j2) tárgyal a szlovéniai Celjében 2021. szeptember 15-én. Mellette Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b3) és Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára (b)
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor magyar és Janez Jansa szlovén miniszterelnök külön is tárgyalnak majd egymással, és az 53. MOS Nemzetközi Kisiparos és Vállalkozói Vásár megnyitóján mindkét kormányfő beszédet mond - tette hozzá a sajtófőnök.

Mint ismert, a kormányfő az utóbbi napokban cseh és szerb kollégájával is találkozott a régión belül.

Időközben a miniszterelnök a saját közösségi oldalán megosztott egy képet az eseményről, bár csak egy rövid szöveg kíséretében: "Rekordszinten a magyar-szlovén gazdasági kapcsolatok".

Az MTI beszámolt arról is, hogy Orbán Viktor szerint a közép-európai gazdasági térség - benne Szlovénia és Magyarország - gyorsabban jön ki a válságból, mert kitartottak, nem építették le a kapacitásokat, tavaly is fejlesztettek és munkában maradtak az emberek.

A kormányfő Celjében, az 53. MOS Nemzetközi Kisiparos és Vállalkozói Vásár megnyitóján tartott beszédében kiemelte, szerinte mindezt a legjobbkor tették, egy új korszak küszöbén, amelynek mindkét ország, Szlovénia és Magyarország is nyertese lehet. Magyarország készen áll a gyümölcsöző együttműködés folytatására - jelentette ki.

Emellett hangsúlyozta: a magyarok és a szlovénok történetük leghatékonyabb együttműködését hozták létre.

"Szlovéniára mindig mint egy hozzánk hasonló közép-európai országra tekintettünk", és ha együttműködünk, ha egyesítjük az erőinket, akkor mind a két ország az új világgazdasági korszak nyertesei közé fog tartozni a többi közép-európai országgal egyetemben

- fejtette ki.