Orbán megtudta Jakabtól, hogy 25,5 százalékkal növekedett az étolaj ára, de nem mondott rá semmit

Orbán megtudta Jakabtól, hogy 25,5 százalékkal növekedett az étolaj ára, de nem mondott rá semmit

Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje írásbeli kérdéssel fordult Orbán Viktorhoz, figyelmeztetve a kormányfőt a magyar emberek vásárlóerejének csökkentésére. 

KSH: júliusban 4,6 százalékkal lett drágább az élet az előző évhez képest

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 4,6 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,5 százalékkal nőttek.

Mint írta, bár statisztikai hivatal augusztus végén kimutatta, hogy a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete az előző év azonos időszakához képest 3,5 százalékos növekedett, azonban 2021. július 8-án a fogyasztói árak alakulására vonatkozó adatsor is publikálásra került, ugyanerre a júniusi időszakra, és ebből kiderült, hogy pontosan 5,3 százalékkal emelkedtek az árak tavalyhoz képest.

"Nem nehéz megállapítani tehát, hogy a fogyasztók vásárlóereje nemhogy növekedett volna, hanem éppen csökkent. Nem kicsit csökkent, hanem 1,8 százalékkal. Egyetlen esztendő leforgása alatt az étolaj ára 25,5, a margarin ára 8,2 a tojás ára 7,8 emelkedett, míg a liszt ára idén 7,7 százalékkal került többe, mint tavaly"

- írta Jakab Péter. 

Nem sok, de legalább kevés: 0,3 százalékos kompenzációt kaphatnak még a nyugdíjasok

Mint megírtuk, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai jelentése szerint augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 4,9 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, havi összevetésben pedig átlagosan 0,2 százalékkal nőttek. Augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 4,9 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, havi összevetésben pedig átlagosan 0,2 százalékkal nőttek - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Kétség nem fér hozzá, Ön ezt kevéssé érzékelhette egy római kávéház teraszáról, hiszen Olaszországban nem 5,3 százalék volt az áremelkedés mértéke ugyanezen időszakban, hanem csupán 1,3 százalék

- szúrta oda Orbán Viktornak a jobbikos politikus. 

Jakab Péter nyilván a megoldásokra volt kíváncsi, azonban azzal nem szolgált Orbán Viktor. De még csak nem is ő válaszolt, hanem Dömötör Csaba propagandaállamtitkár, aki nagyrészt a 11 évvel ezelőtti állapotokhoz hasonlította össze a jelenlegi a helyzetet. Annyi konkrétumot közölt csak, hogy 4,7 millióan dolgoznak, többen, mint a
járvány előtt, valamint hogy a munkanélküliség újra 4 százalék alá csökkent. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy valójában mennyit is ér a fizetése ezeknek a munkavállalóknak valójában.