Miniszterelnöki vita programokról, botrányokról, melegekről, romákról, bevándorlókról és az Alaptörvényről

miniszterelnöki vita
Jakab Péter / Facebook

Ma este fél hétkor elindult az ellenzéki előválasztás második vitája is, amelyen Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd-LMP), Jakab Péter (Jobbik), Dobrev Klára (DK), Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) és Fekete-Győr András (Momentum Mozgalom) vett részt. 

.

 

A választóktól kér felhatalmazást Jakab Péter az elszámoltatásra

Jakab Péter zárásként azt hangsúlyozta, azért szavazzanak rá az előválasztáson, mert ő a garanciája a valódi rendszerváltásnak. Ha ehhez azt kell, hogy olyanokkal álljon össze, akikkel korábban nem állt szóba, akkor megteszi, mert ez az elvárás. A Jobbik elnöke ahhoz kér felhatalmazást, hogy leváltsa Orbán Viktort, aki még 20 évig a parlamentben ülne, ha rajta múlna. Ezzel egyetért, de mint mondta, Szegeden a Csillagban üljön!

Politikai humbug Dobrev ötlete

Ezután Dobrev Klára még behúzta az alkotmány kérdését, megint elmondta, hogy nem kell megremegni, és a kétharmados törvényeket egyszerű többséggel is le lehet bontani. Karácsony Gergely ezt viszont

politikai humbugnak nevezte, szerinte senki nem támogatja már a jogászok közül. Ez az út nem vezet sehova.

Fekete-Győr András arról beszélt, kidolgoztak 25 pontot ezzel kapcsolatban. Jakab Péter szerint viszont csak az erőből ért a rendszer, vissza kell bontani a pártállamot - jelentette ki. Majd Márki-Zay Péter fejezte ki örömét, hogy az alaptörvény közjogi érvénytelenségéhez is csatlakoztak a többiek, szerinte is szükség van az elszámoltatásra, de csak hiteles emberek részéről.

A magyar munkaerőt kell támogatni nem a bevándorlást

Jakab leszögezte, a bevándorlást semmilyen formában nem támogatja, a határőrséget pedig vissza kell állítani. Idekapcsolva elmondta, a magyar munkaerő védelmében szeretné bevezetni, hogy az olcsóbb keleti munkaerővel szemben, hogy a cégek 90 százalékban magyarokat alkalmazzanak. Felidézte, dél-borsodban 12 milliárdos támogatással török munkaerő építi a MOL üzemét. Az új kormány csak olyan cégeket támogasson, akik vállalják ezt, haza kell hozni a külföldön dolgozó magyarokat - szögezte le.

Fekete-Győr András szerint amennyiben az Európa Tanács úgy dönt, el kell osztani a bevándorlókat, akkor Magyarországnak is be kell fogadni. Ugyanakkor a közös határvédelmet meg kell szervezni, a déli határt meg kell védeni, de humánusént kell a báború elül menekülőkkel bánni. De szerinte nem bevándorlási, hanem kivándorlási válság van. Kérdésre válaszolva, maradna a határkerítés.

Márki-Zay is leszögezte, a kerítés marad, de a bűnöző migránsokat, akiket a Fidesz hozott be (Gruevszki, Zaid Naffa stb.), ki kell adni. Dobrev szerint itt senki sem áll, aki az illegális bevándorlókat beengedné, a kerítés szerinte is marad. Karácsony leszögezte, a gazdasági bevándorlásra nincs szükség.

Átverés volt a rezsicsökkentés

Márki-Zay Péter szerint a rezsicsökkentést a nagy cégek fizették meg. Akkor van esély, hogy környezetvédelmi beruházások megtérülésének, ha a piaci viszonyokat teremtenek. Nem hiszi, hogy el lehet törölni a mostani rezsirendszert, de hangsúlyozta, korábban a fogyasztók alacsonyabb áron is hozzájuthattak az energiához.

Fekete-Győr András úgy vélte, minden évben 100 ezer lakást kell korszerűsíteni és ezzel együtt 50 ezer napelemet telepítenének.

Jakab Péter azt hangsúlyozta, hogy panelprogramot kell elindítani. Azt a fajta rezsicsökkentést, amit a kormány bevezetett, a Jobbik elnöke átverésnek nevezte.

Ezt a piacot is NER-teleníteni kell!

- tette hozzá.

Dobrev Klára szerint nem is volt rezsicsökkentés. Sávosan vezetné be a rezsifizetést.

Karácsony Gergely az energiafogyasztás csökkentésére hívta fel a figyelmet. A főpolgármester leállítaná az orosz hitelből épülő Paks 2 beruházást.

Fekete-Győr András a megújuló energiát támogatja. Szintén nem építené meg Paks 2-t.

Jakab Péter szerint pontosan tudni kell mi válthatja ki az atomenergiát. Azt viszont tisztázná, hogy mi állhat a 30 évre titkosított paksi szerződés. Úgy vélte, egyelőre nincs, ami kiválthatja az atomenergiát.

A nyomor egyaránt érint mindenkit

A cigányság helyzete kapcsán Jakab Péter elmondott egy személyes történetet, amikor tanárként az egyik roma tanulója megkérdezte, mennyit keres. Mondta, hogy 100 ezer forintot, és ezért 5 évet tanult. Erre a fiú kitett 100 ezer forintot az asztalra, neki ez volt a napi keresménye. Kiderült, hogy uzsorás.

"Abban az osztályteremben én voltam a balek"

- mondta. Olyan országot szeretnék, ahol nem éri meg bűnözni, de megéri tanulni - szögezte le. Dobrev Klára felhozta, hogy 86 gyereket veszítenek el évente, 100 ezer forintért nem tudnak tanárt találni a mélyszegénységbe.

Fekete-Győr András kijelentette, 200 évre van szükség, hogy kikerüljön egy család a mélyszegénységből, támogatni kell a civileket, szegregált oktatás helyett integrált oktatásra kell.

Karácsony Gergely szerint borzasztó nagy nyomor van, romáknak és nem romáknak is egyaránt, az oktatás lehet a hosszútávú megoldás erre a problémára.

Jakab: Az Orbán-kormány annyit ért el eddig, hogy a román minimálbér előzött

Jakab Péter egyetért abban, hogy segély helyett munkát kell adni, de nem mindegy, mennyi a bér. Szerinte a közmunkásbért fel kell emelni a minimálbér szintjére, illetve rendezni kell a minimálbér szintjét. Az Orbán-kormány annyit ért el eddig, hogy a román minimálbér előzött.

A minimálbért fel kell zárkóztassuk nettó 200 ezerre, ehhez adó- és járulékcsökkentés kell a munkaadóknak, vagy közvetlen pénzügyi támogatás.

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje szerint a CSOK-ot a piac beárazza, ezért gyakran tényleg nem nagy segítség. Ezért javasolja az ún. bérlakásépítési program beindítását. Megtartaná a CSOK-ot, de kizárólag ellenőrizhető formában.

Márki-Zay ehhez hozzátette, hogy a bérlakás-programot az önkormányzatokra bízzák.

Karácsony Gergely is egyetértett a bérlakás-programmal. Jelezte, borzasztó állapotban vannak a lakások és a házak. Újra növekednek az energiaárak, és az energiahatákonyságra való átállás 10 évre adna munkát az építőiparnak.

Karácsony Gergely szerint el kell érni legalább a szlovák bérszínvonalat, Fekete-Győr András pedig nettó 250 ezerre emelné a kezdő pedagógusok bérét, az ápolók bérét 60 százalékkal növelné. Márki-Zay szerint ezek ígéretcunamik, a gazdaságot kell felszabadítani.

3 ezer milliárd forint nyugdíjat vettek el a magánnyugdíjpénztáraktól

Karácsony Gergely megtartaná, a 13. havi nyugdíjat, de kampány-szemfényvesztés a kormány mostani döntése.

Dobrev Klára azzal kezdte, hogy Európában nálunk a legalacsonyabb a nyugdíj. Be kell vezetni a svájci indexállást.

Márki-Zay Péter felidézte, hogy a Fidesz már 2006-ban megígérte. Utána pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy üres kasszát vehetnek át ezért nem lehet felelőtlen ígérteteket hangoztatni.

Jakab Péter azzal kezdte, hogy a 3 ezer milliárd forint nyugdíjat vettek el a magánnyugdíjpénztáraktól. Szintén visszaadná a 13. havi nyugdíjat.

Fekete-Győr is megtartaná, de jelezte rengeteg olyan ember van, akit szintén szociális támogatás illetne.

Dobre Klára szerint 2000 milliárd forintot lehetne átcsoportosítani az oligarcháktól Budapest-Belgrád vasútvonalból.

Karácsony Gergely már nem támogatja Tóth Csabát

Dobrev szerint nincs offshore-tulajdona a székesfehérvári jelöltüknek. Majd azt kérte a nézőktől, ne ijedjenek meg, ez egy politikai verseny és vita, ami csak súrolja a veszekedést, a legfontosabb, hogy ezek a nézetkülönbségek ne vezessenek szakításhoz.

Ezután Fekete-Győr András vitte a momentumot. Karácsonyból akarta kiszedni, hogy szavazna-e Tóth Csabára Zuglóra.

"Hadházy Ákosra szavaznék"

- válaszolta az egykori zuglói polgármester. Szerinte ez egy fájdalmas folyamat, nekem is fájdalmas. Nagyon örül neki, hogy most jönnek ki ezek a viták. Fekete-Győr András Dobrevet és Jakabot is megpróbálta kibillenteni, de Dobrevnél csak odáig jutott, hogy a DK és a Jobbik is támogatta Tóth Csaba elleni etikai eljárást az OEVB-nél.

Ezután következett a szünet.

Csak egy erkölcsileg vállalható kormány válthatja az Orbán kabinetet.

A melegek jogairól Fekete-Győr András azt mondta, fél millió olyan ember van, aki másnak nevezné magát és ki van téve a mostani jogszabálynak. Három javaslata eltörölni a jogszabályt, illetve támogatná az azonos nemű párok házasságát és az azonos neműek örökbefogadását is.

Jakab Péter jelezte, konzervatívabb álláspontot képvisel, mert sem kisebbségeket, sem más kisebbségeket nem támadja. Gyermeke az apának és az anyának lehet. Ferenc pápát is idézte. A bejegyzett élettársi kapcsolat elegendő az ilyen jogok mellett.

Márki-Zay Péter azért áll ki, hogy a meleg fideszes politikusok is felvállalhassák magukat.

Dobrev Klára szerint szerető családban éljen a gyermek.

Karácsony Gergely elmondta, a városházán is ki van téve a szivárványos zászló a székely mellett, mert megfér egymás mellett. El kell törölni a diszkriminatív törvényt.

Fekete-Győr András azt kérte számon Dobrev Klárától, hogy a DK Nemes Balázs személyében miért támogat adott esetben homofób ellenzéki indulót.

Dobrev hisz abban, hogy az emberek változhatnak. „Ne úgy versenyezzünk egymással, hogy megpróbájuk kizárni egymást a versenyből, hanem győzzük meg a másikat.”

Karácsony Gergely szerint az előválasztásnak az egyik fájdalmas folyamata, hogy most jönnek elő etikátlan ügyek. A DK egyik jelöltjéről kiderült, hogy offshore vállalkozásai vannak, de említette az ózdi jobbikos jelölt „integetését”.

Jakab Péter hangsúlyozta, a Jobbik sokat változott. Aki velük tartott az szakított a szélsőséges nézetekkel. Szeretné, ha az ózdi jelölt is jelezte neki, hogy szakít a szélsőségekkel.

Márki-Zay Péter örült, hogy a Jobbik szakított a korábbi nézetekkel. Csak egy erkölcsileg vállalható kormány válthatja az Orbán kabinetet.

"Olyan ajánlat kell a bizonytalanoknak, ami túlmutat az elmúlt 12 éven"

Jakab Péter szerint nincs apró betűs rész, ezt arra mondta, hogy szerepet vállalna-e egy Dobrev-kormányban, de most nem pozíciót kell osztani, hanem munkát. Egységes és sokszínű lesz a koalíciós kormány, mint az ország - mondta. A döntéshozatal az ellenzékben már most is konszenzusos, ahol 6 párt és a civilek vannak, ott mindig lesz valaki, aki visszahúzza azt a pártot, aki rossz irányba indul.

Fekete-Győr András az őszödi beszéddel jött, szerinte a Momentum-generációnak az őszödi beszéd volt az ébresztő, amit kiforgatott a kormány.

"Te, Klára, az őszödi beszéddel a hátad mögött kevesebb az esélyed legyőzni az Orbán-kormányt, mint nekünk"

- ezt ki kell mondani, így fordult Dobrevhez.

Dobrev szerint nagyon egyszerű helyzetben vagyunk, mert "nem te döntöd el", rábízzuk a szavazókra, én bízom a szavazók bölcsességében. Szerinte az emberek nem a múlttal foglalkoznak.

Karácsony Gergely szerint olyan ajánlat kell a bizonytalanoknak, ami túlmutat az elmúlt 12 éven, és nem szabad engedni, hogy belerángassanak a múlt vitáiba. Bármelyikünk jobb miniszterelnök lenni, mint Orbán. Magyarország újraegyesítése kell, hogy az ellenzék politikája legyem

Márki-Zay szerint szakértői kormány kell, "de nehezen látom, hogy a 2010 előtti kormányra szavaznának az emberek, csatlakozom Andráshoz". Szerinte, ha csak a törzsszavazók mennek el, akik nem ismerik a vidéket, marad Orbán Viktor.

Dobrev szerint senki nem akarja, nem is tudja visszahozni a 2010 előtti kormányokat, "nincs időgépem." "Kopp-kopp, 2021-ben vagyunk", 2004/5-ben nem is volt okostelefon - hozott egy példát a visszafordíthatatlan dolgokra.

Működik a többpárti koalíció

A hatékony döntéshozatal vs. hatékony kormányzás témájában Karácsony Gergely elmondta, Budapesten is azt tapasztalta, hogy működik a sokpárti koalíció. Ha sikerül a vitákat rendezni akkor stabil lesz a kormányzás.

Fekete-Győr András szerint bármilyen felállás lesz, olyan célokat kell kitűzni a kormány elé. Korrupciómentes kormányzásra és új szemléletmódra van szükség az oktatáspolitikában.

Dobrev Klára megrögzött koalíció-hívő.  Nehéz a koalíciós kormányzás, tele lesz vitákkal, de ez ne vezessen szakadáshoz. Kormányozni sokkal többet jelent, mint pártokat egyben tartani, bele kell venni a szakszervezeteket, a civileket, az egész országot.

Márki-Zay Péter szerint úgy lehet kormányozni, ha nem osztozkodnak a pozíciókon. Úgy véli, a DK támogatottsága nem elég az ellenzéki győzelemhez, mert közösen kell küzdeni. Azt mondta, a programokat csak egy szakértői kormány tudja majd végrehajtani. 

A kormány járványkezelésével kapcsolatban

Dobrev Klára szerint a járványkezelés volt az utolsó csepp a pohárban, ezért döntött az indulás mellett, mert a kormány nem törőik az emberekkel. Micsoda gátlástalanság, hogy miközben nálunk halnak meg a legtöbben, az oligarchák visznek el pénzeket.

Karácsony Gergely arról beszélt, mit tett Budapesten: itt volt a legkevesebb többlet halálozás, és ezzel a kormányt is cselekvésre késztettük. Szerinte most nem kell kötelezővé tenni a maszkhasználatot, elmondása szerint ők rendelték el az intézményi látogatás tiltását, tesztelték a budapestieket, ezzel kikényszerítve az oltásokat. A kínai oltás nem működik az időseknél, ezt a fővárosi tesztekkel sikerült kimutatni. Sokkal hatékonyabban lehetne védekezni szerinte.

Márki-Zay Péter szerint, ha nem a teljesen felesleges beszerzett lélegeztőgépekre, hanem a tesztekre fókuszálnak, nem lett volna nálunk ennyi áldozat. Példaként hozta Ausztriát és Németországot.

Jakab Péter arra utalt, hogy milyen mélyről indulunk, elüldöztek 5500 egészségügyi dolgozót, szerinte vissza kell vonni az új jogviszonyt. Ezután mindenkit az oltás felvételére kell buzdítani, de kötelezni nem szabad senkit erre. Kötelező legyen hetente egy tesztet biztosítani mindenkinek.

Fekete-Győr András: A következő időszakban azoknak kell otthon maradni, hogy mindenki, aki akar, szabadon utazhasson.