Babiš beismerte választási vereségét, de nem zárta ki, hogy kormányfői megbízatást kap

Andrej Babis cseh kormányfő
Twitter

Andrej Babiš cseh kormányfő, az ANO elnöke beismerte mozgalma választási vereségét, gratulált a Spolu (Együtt) koalíciónak a választási győzelemhez, de nem zárta ki, hogy az államfőtől mégis ő kap kormányalakítási megbízatást.

Az MTI tudósítása szerint a kormányfő-pártelnök sajtóértekezleten leszögezte: miután mozgalma, az ANO kapta a legnagyobb támogatást,

nem zárja ki, hogy Milos Zeman őt fogja megbízni kormányalakítással.

Megjegyezte, hogy az ANO 72 mandátumot szerzett, míg a hárompárti Spolu koalíció keretén belül induló Polgári Demokratikus Pártnak, a második legerősebb pártnak, 34 képviselője lesz csak a parlamentben. (Bár az ANO országosan kevesebb szavazatot kapott, mint a Spolu, de a hatályos szabályok szerint a 14 regionális választási körzet adatainak összegzése alapján egy mandátummal több illeti meg.)

A Spolu kormányfőjelöltje a polgári demokraták elnöke, Petr Fiala.

"Ha az elnök engem bíz meg kormányalakítással, akkor a Spolu koalíciót fogom elsőként megszólítani együttműködés céljából"

- jelentette ki Babiš kérdésre válaszolva, egyúttal ismételten kizárta, hogy a kormányalakítási tárgyalásokba bevonja a Kalózpártot.

A kormányfő megerősítette: vasárnap találkozik Zemannal Lányban, és közölte, hogy a kormányalakítási tárgyalások viszont szerdán kezdődnek. További részleteket erről nem mondott.

A cseh kormánypárt szoros választási győzelme volt várható, mégis az ellenzék nyert

A kormányzó centrista ANO mozgalom nagyon szoros győzelmét jelzik a szombaton délután zárult képviselőházi választás részeredményei a cseh statisztikai hivatal adatai szerint. Az MTI tudósítása úgy szól, a választási körzetek több mint 88 százalékában leadott szavazatok összesítése alapján a kormányzó ANO 28,1 százalékot szerzett, a második helyen a hárompárti Spolu koalíció 26,5 százalékot, a harmadik helyen pedig a kétpárti Polgármesterek-Kalózok koalíció 14,9 százalékot kapott; negyedikként pedig a Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) jutna be a parlamenti alsóházba 10 százalékkal.

Andrej Babiš az ANO választási eredményét "nagyszerűnek" minősítette, mert szerinte az öt pártból álló ellenzéknek egyetlen programja a "Babiš-ellenesség". Szerinte kormányának nincs miért szégyenkeznie, mert nagyon jó eredményeket ért el.

Kérdésre válaszolva kizárta, hogy a jövőben elfogadná a képviselőházi elnök tisztségét.

"Az én helyem a kormányban van"

- szögezte le, s hangsúlyozta, szerinte neki köszönhető, hogy Csehország az utóbbi években sok mindent elért az Európai Unióban.

A szombaton délután zárult cseh képviselőházi választást a jobboldali, hárompárti Spolu (Együtt) koalíció nyerte Csehországban a szavazatok 27,75 százalékával.

A második helyen az eddig kormányzó centrista ANO végzett 27,17 százalékkal, míg a harmadik hely a szintén jobboldali, kétpárti Polgármesterek-Kalózok koalícióé lett 15,57 százalékkal. Negyedikként bejutott a parlamentbe a Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) 9,58 százalékkal.

A kormánykoalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), illetve a kormányt kívülről támogató Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) öt százalékon aluli támogatással kiestek a képviselőházból. Ez az eredmény azt jelenti, hogy 

a kommunisták az 1989-es rendszerváltás óta első ízben nem lesznek jelen a cseh parlamentben. 

A parlamenti felsőházban, a szenátusban a kommunistáknak már nincs szenátoruk. A szociáldemokratáknak három szenátora van.