Kórházba került Miloš Zeman cseh elnök

Zeman
Milos Zeman cseh elnök sajtótájékoztatót tart az Alexander Van der Bellen osztrák hivatali partnerével folytatott megbeszélés után a bécsi Hofburgban 2021. június 10-én.
MTI/AP/Lisa Leutner

Miloš Zeman cseh államfőt vasárnap délben váratlanul újra a prágai Központi Katonai Kórházba szállították – közölte a ČTK hírügynökség a kórház szóvivőjére hivatkozva. Az államfő orvosa, Miroslav Zavoral vasárnap délután sajtótájékoztatón közölte, hogy az államfőt az ő javaslatára szállították kórházba. Zavoral, aki a katonai kórház igazgatója is, leszögezte: az orvosok pontosan tudják, mi a baja az államfőnek, és azt megfelelő módon kezelik. Ugyanakkor jelezte, nem mondhatja el, hogy Miloš Zeman milyen betegségben szenved, mert nem kapott erre felhatalmazást az államfőtől.

Miloš Zeman délelőtt találkozott Andrej Babiš miniszterelnökkel, akinek eddig kormányzó mozgalma a hét végén elveszítette a képviselőházi választást. Babiš röviddel a mentőkocsi Lányba érkezése előtt elhagyta az elnöki rezidenciát, de újságíróknak nem nyilatkozott.

Babiš beismerte választási vereségét, de nem zárta ki, hogy kormányfői megbízatást kap

Andrej Babiš cseh kormányfő, az ANO elnöke beismerte mozgalma választási vereségét, gratulált a Spolu (Együtt) koalíciónak a választási győzelemhez, de nem zárta ki, hogy az államfőtől mégis ő kap kormányalakítási megbízatást. Az MTI tudósítása szerint a kormányfő-pártelnök sajtóértekezleten leszögezte: miután mozgalma, az ANO kapta a legnagyobb támogatást,

Jiří Ovčáček elnöki szóvivő pénteken jelentette be, hogy Zeman már két hete betegállományban van, de ez nem akadályozza államfői feladatainak ellátásában. A betegségre való tekintettel Zeman következő napokra tervezett programját lemondták.

Szeptember második felében a 76 éves politikus, akinek második elnöki mandátuma 2023 márciusában jár le, nyolc éjszakát töltött a prágai Központi Katonai Kórházban, ami eddigi elnöksége alatt a kórházban eltöltött leghosszabb idő.

Zeman orvosa javaslatára úgy döntött, hogy ezúttal nem Prágában, hanem az államfők vidéki székhelyén, a Lány kastélyban adja le szavazatát.

A cseh sajtóban az utóbbi napokban számos találgatás látott napvilágot Miloš Zeman egészségi állapotával kapcsolatban. Az elnöki hivatal mindezeket alaptalan spekulációknak minősítette és nem kommentálta.

Az államfőnek komoly szerepe van a választások után felálló új kormányról folytatott tárgyalásokban.

(MTI)