Kölcsönös vádaskodás, majd kézfogás - így zajlott a Dobrev–Márki-Zay-csörte

márki-zay, dobrev klára
Fotó: RTL Híradó/Facebook

Komoly csörtével indult a szerda esti ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelölti vitája Dobrev Klára és Márki-Zay Péter között. Az MMM jelöltje zsarolással vádolta a DK politikusát, míg Dobrev alkalmatlannak nevezte Márki-Zay Pétert. Mindezek után azonban az RTL kamerái előtt leszögezték, hogy tiszteletben tartják a végeredményt és támogatni fogják a győztes jelöltet a tavaszi országgyűlési választáson. 

Mindkét jelölt egyetértett abban, hogy meg kell változtatni a jelenlegi Alaptörvényt, mert az csak a Fidesz túlhatalmát garantálja. Támogatják a kétkulcsos adót, de Márki-Zay Péter kiemelte, hogy semmiképpen nem emelne adót, míg Dobrev Klára a minimálbér emeléséről is szót ejtett. 

Kortesbeszédében Dobrev Klára kijelentette, hogy csak baloldali politikával lehet véget vetni az elmúlt 11 év fideszes kormányzásának. Márki-Zay Péter azonban megjegyezte, hogy elsősorban inkább békére és összefogásra volna szükség.

 

 

 

Márki-Zay: "Csak felfelé"

Márki-Zay Péter szerint bárki is lesz Magyarország miniszterelnök-jelöltje, egy olyan közös programot fog végrehajtani, amelyben baloldali, liberális, zöld és jobbközép elemek is helyet kapnak.

„Nem jobb, vagy baloldali megoldásra van szükség, hanem békére és összefogásra”

– fogalmazott Márki-Zay, hozzátéve: valódi rendszerváltásra van szüksége Magyarországnak, hiszen az elmúlt 30 évet kell leváltani.

„Nem az a kérdés, hogy a jövő jobbra, vagy balra van. Csak egy út van: csak felfelé!”

 

Dobrev szerint kormányzóképesség kell

Dobrev Klára szerint senki nem fog győzni egyedül. Olyan emberre szavazzanak, akiben látják tiszteletet és alázatot a koalíciós kormányzás iránt – mondta.

„Azért jöttem a vitára, hogy arra kérjem Önöket, szavazzanak rám a következő három napban.”

Hozzátette, hogy a kormányzáshoz kormányzóképesség is kell. Véleménye szerint csak egy baloldali politikával lehet helyrehozni az elmúlt 11 évet.

Márki-Zay Péter megtartaná a jelenlegi családtámogatási rendszert

Márki-Zay Péter azt szeretné, hogy vállaljon kötelezettséget az új kormány a családtámogatási rendszer fenntartására, mert ez jó volt a Fidesz politikájában. Azonban még így is katasztrofális a demográfiai helyzet, a szegényeket kell ennek megállítása érdekében támogatni. Dobrev Klára szerint nem lett több gyerek a Fidesz-kormányok alatt, a CSOK-ot és a családi adókedvezményt meg kell tartani, de ki kell terjeszteni ezeket.

Az utolsó nagy téma a környezetvédelem volt, itt Dobrev zöld kormányt ígért, amely 2050-ig garanciát vállal a zéró kibocsátásra, 2030-ra pedig 65 százalékig kell csökkenteni a kibocsátást. Három területe van ennek: lakóházak felújítása, komoly panelprogram; közlekedés; az erőművek átmeneti támogatása, korszerűsítése.

Márki-Zay szerint Szél Bernadett és Jávor Benedek komplett programot készít, a jövő pedig vagy zöld lesz, vagy nem lesz. Csökkenteni kell a globális felmelegedést egy klímapolitikával. Kiemelte, hogy a dohányzás betiltását is elfogadták az emberek, így a többi intézkedés (például a kötelező betétdíj) sem lesz népszerűtlen a lakosság körében. Azt viszont ő sem gondolja, hogy Hódmezővásárhelyhez hasonlóan ingyenes lesz Budapesten is a tömegközlekedés. Dobrev Klára ezzel kapcsolatban elmondta, hogy támogatni kell a lakosságot abban, hogy lecseréljék az autóikat.

Az egyházi iskolák kérdésében van nézetkülönbség a két jelölt között

Az oktatásban szerveződő sztrájk kapcsán merült fel a kérdés, hogy mikor és mennyivel emelnék a pedagógusbéreket a jelöltek. Dobrev Klára azonnal megemelné a pedagógusok bérét, különben az iskoláink át fognak alakulni gyerekmegőrzésre. A pedagógus alapbért azonnal 30 százalékkal meg kell emelni.

De ha engem kérdez, dupla annyit kell 

- mondta a DK miniszterelnök-jelöltje.

Akik olyan helyeken tanítanak, ahol a gyerekek szülei nem tudnak olvasni, ott kétszer-háromszor többet kell keresnie a pedagógusoknak. Az egyházi támogatást csökkentené, mert ezek az iskolák kiválogatják a diákokat, kevesebb ott a szegény gyerek.

Márki-Zay Péter egyetértett abban, hogy a leszakadó társégekben nagyobb béremelés kell, de szükség van szabad tankönyvválasztásra, digitális oktatásra, a fake news elleni védelemre is, a 30 éves lecsúcsást kell megállítani. Ő konkrét számot nem akart mondani a béremelésre, de az egyházi iskolák támogatását nem csökkentené, a többi iskolát kell inkább felemelni.

Dobrev Klára visszaadná az önkormányzatoknak az iskolákat, de csak úgy, hogy forrást is nyújtanának hozzá. Márki-Zay Péter az alapfokúak esetében egyetért, hogy vissza kell adni, de a középfokúaknál lehet, hogy inkább a minisztérium fenntartásában tartaná az iskolákat.

A felsőoktatás kapcsán a DK miniszterelnök-jelöltje elmondta, hogy a közalapítványi rendszert fel fogja mondani, visszavesszük az egyetemeket. Az első diploma ingyenes lesz. Márki-Zay szerint is elfogadhatatlanak az alapítványok, kizárólag fideszesek kontrollálnak, ez is érvénytelen véleménye szerint.

A tankötelezettség kérdésében az MMM jelöltje szerint rendben van, hogy 18 évre visszaemelik, de ez nem old meg semmit. Dobrev Klára szerint is kell hozzá plusz segítség, hogy ez működjön.

Mindkét jelölt több forrást ígért az egészségügyre

Az egészségügyi szakdolgozói kamara részéről Balog Zoltán az egészségügy jövőjével kapcsolatban tett fel kérdést a jelöltek felé.

Jelentős béremelés nélkül a szakdolgozói hiány nem megoldható

– mondta a kérdésre válaszolva az MMM jelöltje.

Minél gyorsabban meg kell tenni az emelést, mert az elvándorlás egyre nagyobb méreteket ölt. A magánszolgáltatók bevonását javasolja a képalkotó vizsgálatokban, valamint a hosszú várakozással járó műtéti beavatkozások esetén, amelyet az állam támogatna – ismertette javaslatát Márki-Zay Péter.

Dobrev Klára rámutatott, hogy a GDP-nek alig 5 százalékát költi a magyar állam egészségügyre, szemben az európai 7 százalékos átlaggal. Dobrev 3 ezer új szakorvost, 9 ezer új ápolót és 500 új háziorvost ígért. A rabszolgatörvényt eltörölné és emberi munkakörnyezetet teremtene az egészségügyi dolgozóknak. Úgy véli, az orvosokkal és a kamarával kell majd eldönteni, hogy szükség van-e új kórházakra.

Márki-Zay Péter populizmussal vádolja Dobrev Klárát

Az üzemanyag jövedéki adójáról Dobrev Klára elmondta, hogy a benzinár piaci alapon van, de az nem lehet, hogy a kormány ezen nyerészkedjen. Olyan mechanizmus kell, hogyha emelkedik az ár, akkor automatikusan csökkentsék az adót, azt most még nem tudja megmondani, hogy mennyivel. Márki-Zay szerint egyrészt ezek populista ígéretek, másrészt a Fidesz 2002-ben is úgy adta át a kormányt, hogy kisöpörték a kasszát, ezért a 2000 milliárdos ígéretek felelőtlenek. Ő polgármesterként 2 év alatt az ígéretek 75 százalékát teljesítette, de

ami itt elhangzik, az nem teljesíthető

- jelentette ki.

Dobrev szerint igenis teljesíthető, amit mond, át kell csoportosítani a 2000 milliárdot. 630 milliárdot fordítottak sporttámogatásra, a Fudanra, Paks2-re és a honvédelemre is sokat, ezek helyett baloldali politikára van szükség. Márki-Zay szerint is, de nem úgy, mint 2010 előtt.

Dobrev Klára felvetette még azt is, hogy meg kell tudnunk felelni az euróbevezetés követelményeinek a következő ciklus végéig, ezzel egyetértett Márki-Zay Péter is.

A jelöltek egyetértettek a kétkulcsos SZJA bevezetésében

Dobrev Klára és Márki-Zay Péter is egyetért a kétkulcsos SZJA-val. Az MMM jelöltjének annyi kérése volt csak, hogy ne legyen adóemelés.

Az a kérésem, hogy ne emeljünk adót, mert a Fidesz csak erről fog beszélni a kampányban, hogy az ellenzék adót akar beszélni

- mondta Márki-Zay.

A DK jelöltje szerint itt volna az ideje, hogy emeljük a minimálbért, nem véletlen, hogy Orbán Viktor is már erről beszél. Márki-Zay szerint a költségvetési ígéretekkel óvatosan kell bánni, mert nemcsak az Orbán-kormány, de a 2010 előtti kormányok is felelőtlen populista ígéretekkel hitegették a szavazókat. A 27 százalékos áfa fokozatos csökkentését mindketten támogatták.

Popovics: Megzsarolt a DK

A vita elején arról beszélt Márki-Zay Péter, hogy egyik jelöltjét Popovics Juditot megfenyegették. A politikus most a saját közösségi oldalán posztolt, ahol megerősítette, hogy állítása szerint a DK megfenyegette őt.

 

A második RTL-s vitában is előkerült Tóth Csaba neve

Az Alapjogokért Központ hallgat, amikor az alapvető emberi jogokat sérti a kormány – mondta a TASZ egyik képviselője, aki arra volt kíváncsi mit tennének a jelöltek ilyen esetekben. Dobrev a civilkontroll erősítését szorgalmazza a demokrácia újraépítése érdekében. Márki-Zay szerint az a fontos, hogy olyan fékekre és ellensúlyokra van szükség, hogy senki ne tudjon túlhatalmat szerezni.

Dobrev az elszámoltatásról azt mondta, hogy minden egyes bűncselekményt meg kell büntetni, a lopást különösen. Márki-Zay örült annak, hogy Dobrev keményen fellépett az elszámoltatással kapcsolatban. Reményét fejezte ki, hogy a DK is belemegy abba a javaslatukba, mely szerint Hadházy Ákos lenne a legalkalmasabb a korrupcióellenes harc élére. Megemlítette azonban, hogy a DK a végsőkig kiállt Tóth Csaba mellett, pedig Karácsony Gergely is megvonta a szocialista jelölt támogatását.

Dobrev szerint ún. összeférhetetlenségi törvényre lenne szükség, hogy miniszterek, államtitkárok és családtagjaik se nyerhessenek közbeszerzéseken. Márki-Zay elmondta, hogy rendkívül alkalmas lenne a vádalku jogintézménye az ügyek feltárására, tetszett neki, amit Dobrev mondott erről, fontos, hogy ne a kishalak legyenek csak meg. Jó az olasz, vagy a román példa is ebben az ügyben. A közös ellenzéki program alapján is az Európai Ügyészséghez való csatlakozást szorgalmazta az MMM jelöltje.

A jelöltek eltérően vélekednek arról, hogy kitől fél a Fidesz

Dobrev Klára szerint elképesztő, hogy Polt Pétert bebetonozták, de mindenkit elmozdítanak majd, akit bebetonoz ezután a Fidesz, ebben bátor lesz az ellenzék.

Márki-Zay Péter szerint megrettentette a Fideszt a sok fiatal, ez a lendület leválthatja a Fideszt, ezért nemcsak a lopást, hanem a bebetonozást is magasabb sebességre kapcsolta a kormány. Dobrev szerint nem csak tőlük, a jelöltektől fél a Fidesz, hanem az összefogástól. Márki-Zay Péter erre úgy reagált, hogy a "tisztáktól" és a fiataloktól fél, akik mögötte állnak.

Azt kell megnézni a hódmezővásárhelyi polgármester szerint, hogy kit segít Rogán Antal: Dobrev Kláráról írnak jókat, mert Márki-Zaytól tartanak. Dobrev szerint ez tévedés, az a véleménye, hogy a Fidesz nem egy olyan jelöltet akar, aki nem veszi a szájára a többi pártot, a szövetséget. Márki-Zay nem becsülje le ezt a szövetséget.

Dobrev és Márki-Zay egyetértett, hogy el kell utasítani a jelenlegi Alaptörvényt

Az alkotmányozással kapcsolatban Dobrev Klára elmondta, hogy a választás után kijelentené, hogy az Alaptörvény nem alkotmány. Szerinte ez a törvény kizárólag a Fidesz érdekeit szolgálja. Véleménye szerint teljes körű felhatalmazást kell kérnie a választóktól. 

Meg kell értetni Európával és a világgal, hogy illiberális államot miként kell leépíteni és demokratikus államot felépíteni.

- mondta Dobrev Klára.

Márki-Zay szerint alaptörvényellenes a jelenlegi Alaptörvény, amely kizárólag a Fidesz hatalmának bebetonázására szolgál. Ki kell mondani, hogy el kell utasítani a jelenlegi Alaptörvényt. Olyan jogállami megoldást kell találni, amelyet egy népszavazással kell szentesíteni.


Közjogi egyeztető tanácsot szeretnénk felállítani, már az idén el kell kezdeni az új alkotmány kidolgozását

– mondta Márki-Zay.

A kormány összetételéről és annak időszerűségéről vitáztak a jelöltek

Dobrev Klára elmondta, hogy egy kőkemény Fidesz kőkemény támadásaival kell szembenézniük. Nem az lesz a gond, hogy az igazságügyi miniszter nem tud jó javaslatokat letenni az asztalra, hanem hogy azokat meg is kell védeni, erre alkalmas politikusok kellenek.

Márki-Zay Péter egyetért a kőkemény kiállással, meg kell tudniuk szólítani a fideszes szavazókat, a bizonytalanokat is. Öröm, hogy megjelentek a fiatalok az előválasztáson. Győzelem kell, de ahhoz nem egy párt kell.

Márki-Zay véleménye szerint Komáromi Zoltán jó szakember, ő kormánytag lenne, Jávor Benedek és Bod Péter Ákos is. Az ELEGY mozgalommal, a Közösalappal végre részvételi programalkotás lesz. Dobrev Klára iszonyúan időelőttinek tartja a pozícióosztogatást, ha majd összerakják a programot, akkor kell egy rendkívül színvonalas kormányt felállítani. Áprilisban nem lesz idő az árnyékkormányra, mert nem valószínű, hogy a Fidesz sok időt fog hagyni.

Márki-Zay Péter elismerte, hogy Karácsony Gergelyt és Dobrev Klárát (külügyminiszterként) valóban megnevezte, de valóban nem most van itt az ideje pozíciókat osztogatni.