Végeredmény: Márki-Zay Péter 56,7 százalékkal győzött

Dobrev Klára, Márki-Zay Péter, Ellenzéki előválasztás
Grafika: Alfahír

Az országos előválasztás történetében a szombati részvételi adatok minden eddigit megdöntöttek, az utolsó napon ugyanis 118 415-en adták le voksukat a miniszterelnök-jelöltekre. 

Az összesített részvétel a második fordulóban így 662 016 főre nőtt.

A második forduló nemcsak a napi részvételi adatokban döntött rekordot, hiszen az elmúlt egy hétben 219 991 új szavazó jelent meg a sátrakban, vagy adta le voksát online.

Vasárnap kilenc óra körül elkezdték megszámolni az előválasztás második körében beérkező szavazatokat az MSZP Villányi úti székházában, az eredmények folyamatosan érkeztek, az utolsó számokat este negyed 11-kor tették közzé.

Végül

655 237 érvényes szavazat született, ami az összes leadott szavazat 98,98 százaléka.

A többi voks érvénytelen volt.

A végeredmény:

 • Márki-Zay Péter: 371 560 szavazat (56,71 százalék)
 • Dobrev Klára: 283 677 szavazat (43,29 százalék)

Dobrev Klára este 8 órakor tartott sajtótájékoztatóján közölte, telefonon felhívta Márki-Zay Pétert, és gratulált a hódmezővásárhelyi polgármester sikeréhez.

A közvetítésünk befejeződött!

 

Így reagált a külföldi sajtó

A külföldi sajtó is kiemelten foglalkozik Márki-Zay Péter győzelmével

Miközben a közszolgálatot teljesítő Magyar Távirati Iroda igen szűkszavúan számolt be az ellenzéki előválasztásról, addig a világsajtó kiemelten foglalkozott a több mint 600 ezer szavazót hozó voksolással. A Politico szerint konzervatív győzelem született vasárnap este. Sok baloldali és liberális ellenzéki támogatta a progresszív jobboldali Márki-Zay Pétert, aki jelenleg Hódmezővásárhely polgármestere.

 

Végeredmény: Márki-Zay Péter 56,7 százalékkal győzött

Teljes miniszterelnök-jelölti eredmények:

Márki-Zay Péter: 371.560 szavazat (56,7 százalék)

Dobrev Klára: 283.677 szavazat (43,3 százalék)

Összesen: 655.237 szavazat

Az utolsó eredmények

Budapest 5.:

Márki-Zay Péter: 11465 szavazat
Dobrev Klára: 4427 szavazat

Hajdú-Bihar megye:

Márki-Zay Péter: 13975 szavazat
Dobrev Klára: 11811 szavazat

Budapest 18.:

Márki-Zay Péter: 5914 szavazat
Dobrev Klára: 3329 szavazat

Pest megye:

Márki-Zay Péter: 51044 szavazat
Dobrev Klára: 36579 szavazat

Borsod-Abaúj-Zemplén megye:

Márki-Zay Péter: 12674 szavazat
Dobrev Klára: 16610 szavazat

Márki-Zay Péter: a Fidesz már csomagol

Közös sajtótájékoztatót tartott a Momentummal és a Mindenki Magyarországa Mozgalommal Karácsony Gergely főpolgármester és Márki-Zay Péter. Az értékelőn Orosz Anna, a Momentum elnöke békés forradalomnak nevezte az előválasztást, büszkeségének adott hangot és kiemelte azt is, hogy elsőként ők álltak be Márki-Zay mögé, mert benne látták a kormányváltás lehetőségét.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint ma tízmillió ember győzött, míg egyetlen ember veszített, és az Orbán Viktor.

Béli Balázs/Alfahír

Kiemelte, mekkora munkát végeztek azok az önkéntesek, akik esőben és fagyos időben is szervezték az előválasztást, illetve mekkora szükség volt arra, hogy a pártok és politikusok összefogjanak.

"Ez a hazaszeretet forradalma"

- fogalmazott Karácsony Gergely.

Hozzátette: meghallgatták Dobrev Klára eredményértékelőjét, és azon a DK jelöltje igazi hazafiként, demokrataként beszélt, ezért büszke rá, hogy együtt fognak dolgozni vele a kormányváltás után.

Márki-Zay Péter: ez a kicsik győzelme

Márki-Zay Péter azt mondta, a "tiszták koalíciója" áll mögötte, ami kis pártokkal kezdődött, majd idáig jutott, mert az "elsőre őrültnek hangzó ötletet" sokan támogatták.

Köszönetet mondott minden támogatójának, beleértve az ellenzéki pártokat, azok szavazóit, és üdvözölte még a DK-t és annak támogatóit is. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje külön kiemelte a határon túliak támogatását.

Mint mondta, az ellenzéket is megtisztították az árulóktól és bizonytalanoktól, mert csak így lehetett harcba indulni. Kiemelte az LMP és a Párbeszéd támogatását, ahogy a szocialistákét is, akik szerinte éppen egy megtisztuláson mennek át.

Béli Balázs/Alfahír

Orbán Viktornak nem tőle kell félnie, hanem a kicsiktől, mert ez a kicsik forradalma - jelentette ki, majd arra buzdított továbbra is mindenkit, hogy beszélje rá fideszes rokonait a változásra, és országosan kezdjék el meggyőzni az embereket, hogy nem a migránsok, melegek, cigányok, vagy Gyurcsány, hanem a szabadság fog eljönni Magyarországra.

Dobrev Kláráról szólva azt mondta, már tegnap este egyértelművé tették egymásnak, hogy bármi lesz az eredmény, az ellenzék egységét senki és semmi nem törheti meg.

"Éljen Dobrev Klára!" - szólalt fel, köszönetet mondva a DK szavazóinak az előválasztási részvételért.

A pártok egy új, tisztább, becsületesebb Magyarországot akarnak, ennek lesznek harcosai - fogalmazott, hozzátéve, hogy a zsarolás, személyeskedés, szidalmazás elfogadhatatlan lesz, ahogyan bármilyen visszaélés is.

Egy hétgyermekes, gyakorló keresztény családapa ellen a Stop Gyurcsány, Stop Karácsony plakátok nem hatnak - emelte ki, hogy Karácsony visszalépésével és az ő győzelmével a Fidesz kampánya teljesen összeomlott.

Mint beszédében elhangzott, most is kapott arra vonatkozó információkat, hogy 50 millió forintot fektetnek informátorokon keresztüli lejáratásába, ahogyan a polgármesteri győzelme előtt is hallott róla, hogy titkosszolgálati személyeket küldtek Hódmezővásárhelyre miatta.

Béli Balázs/Alfahír

Kitért a fideszes támadásokra is: azt mondta, mind a 106 jelöltet támogatni kell abban, hogy elviseljék azokat a személyeskedéseket, amiket kapni fognak.

A közös miniszterelnök-jelölt szerint egyetlen kérdés van: Fidesz, vagy nem Fidesz.

A választási csalások bizonyítóinak egymillió forintos díjat fognak felkínálni - mondta arra vonatkozóan, hogy a 2022-es csalásokat meg fogják akadályozni. Hozzátette: ehhez 22 ezer ellenzéki szavazatszámlálóra is szükség lesz, hogy "rácsapjanak a kezükre" azoknak, akik csalni próbálnak. "Figyeljetek, mint a vadászkutya" - szólította fel az ellenzékieket.

Kijelentette: a Fidesz akkor, amikor újabb törvényeket tesz át kétharmadossá, vagy pozíciókat hosszabbít meg a választások előtt, akkor lényegében tudja, hogy veszíthet, és már elkezdett csomagolni.

Kétharmaddal fogjuk leváltani Orbán rendszerét! - buzdított.

Veszprém megye, valamint Csepel-Soroksár is Márki-Zayé

Veszprém megyében ugyancsak az interneten leadott szavazatoknak köszönhetően fordított a hódmezővásárhelyi polgármester. Az eredmény:

 • Márki-Zay Péter: 9967 szavazat (51,62 százalék)
 • Dobrev Klára: 9343 szavazat (48,38 százalék)

Csepelen és Soroksáron, azaz Budapest 17. választókerületében rendkívül szoros eredmény született:

 • Márki-Zay Péter: 4530 szavazat (50,24 százalék)
 • Dobrev Klára: 4487 szavazat (49,76 százalék)

Fejérben interneten nagyot fordított MZP

Több mint 3 ezer, szavazóhelyen leadott voksnyi hátrányt dolgozott le Dobrev Klárával szemben Márki-Zay Péter a Fejér megyei voksoláson. Az eredmény:

 • Márki-Zay Péter: 11 416 szavazat (51,99 százalék)
 • Dobrev Klára: 10 540 szavazat (48,01 százalék)

Kevesebb izgalmat tartogatott a Pestszenterzsébetet és Kispest egy részét magába foglaló Budapest 16. választókerület:

 • Márki-Zay Péter: 4979 szavazat (53,53 százalék)
 • Dobrev Klára: 4323 szavazat (46,47 százalék)

A két kormányfőjelölt értékelő beszéde közben két újabb eredmény

Budapest 14. választókerületében (Rákosmente):

 • Márki-Zay Péter: 4719 voks (53,97 százalék)
 • Dobrev Klára: 4025 voks (46,03 százalék)

Baranya megyét nagyon szoros küzdelemben nyerte a DK-s jelölt:

 • Márki-Zay Péter: 11 518 szavazat (49,26 százalék)
 • Dobrev Klára: 11 863 szavazat (50,74 százalék)

 

 

Jakab Péter gratulált Márki-Zay Péternek

Jakab Péter a Facebook-oldalán reagált az ellenzéki előválasztás (várható) végeredményére, miszerint Márki-Zay Péter lesz 2022-ben Orbán Viktor ellenzéki kihívója. 

"Tudom, hogy vannak most, akik csalódottak, mert nem az ő jelöltjük nyert. Tudom, hogy vannak most, akik sorolnák a sérelmeiket, amiket elszenvedtek a kampány alatt. Én viszont mindenkit arra kérek: ne tévesszük szem elől a valódi célt, ami sohasem egymás legyőzése volt, hanem az, hogy a többség dönthesse el, ki vezesse az összefogást a rezsim elleni küzdelemben"

- fogalmazott a Jobbik elnöke. 

Azt ugyanakkor leszögezte, az előválasztás szabályához ragaszkodik, abban pedig nincs apróbetűs rész, miszerint

csak akkor támogatom a győztest, ha az a szívemnek kedves.

"A győztest mindannyiunknak támogatni kell, mert csak így van esély legyőzni az Orbán-rendszert. Én ezt fogom tenni. Péternek gratulálok a győzelemhez, de most jön a neheze. Mindenkinek, aki hisz az összefogás erejében, azt üzenem: maradjunk együtt, tartsuk a sort, és a győzelem nem maradhat el"

- zárta sorait Jakab Péter. 

Dobrev Klára bejelentette Márki-Zay Péter győzelmét, gratulált és együttműködést ígért

Dobrev Klára felhívta Márki-Zay Pétert telefonon és gratulált a győzelméhez – jelentette be a DK miniszterelnök-jelöltje vasárnap esti eredményértékelő sajtótájékoztatóján.

Bár jelen pillanatban még messze nincs vége a szavazatok számolásának, de Márki-Zay Péter előnye olyan nagyra nőtt, hogy ezzel a DK szerint már végeredményhez jutottunk.

A DK elnöksége nem csalódottan, hanem mosolyogva állt fel az újságírók előtt. Dobrev Klára azt mondta,

„Tiszta szívemből gratulálok Márki-Zay Péternek, mert ma estétől kezdve ő a hatpárti összefogás közös miniszterelnök-jelölje”

Ehhez a DK jelöltje sok erőt kívánt Márki-Zay-nak, egyben kijelentette, hogy mindenben támogatni fogja őt azért, hogy leváltsák Orbán Viktort és lebontsák a rendszerét.

Dobrev azokhoz is szólt, akik most csalódottak lehetnek: nekik azt üzente, mától kezdve ne egymással foglalkozzanak az ellenzéki személyek, csakis azzal, hogy hogyan fogja az ellenzéki összefogás jövő áprilisban legyőzni Orbán Viktort.

Köszönetet mondott annak a több ezer aktivistának, akinek a munkája lehetővé tette az előválasztást, és annak a több százezer választónak is, aki vette a fáradtságot és bátorságot a szavazáshoz.

Dobrev Klára kiemelte: a DK a legerősebb ellenzéki pártként jött ki az előválasztásból, és közben egyetlen pillanatig sem felejtették el, hogy baloldaliak, valamint nem fordultak el a baloldali szavazóktól sem. Tudják, hogy az ellenzéki összefogásban ők továbbra is a baloldali szavazókat fogják képviselni – húzta alá.

Budapesten jött egy Dobrev-győzelem, ez neki az első

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye:

Dobrev Klára: 8941 szavazat
Márki-Zay Péter: 7902 szavazat

 

Budapest 12.:

Dobrev Klára: 4114 szavazat
Márki-Zay Péter: 4085 szavazat

Békés és Pestszentlőrinc, Pestszentimre újabb MZP-duplát hozott

Békés megye:

Dobrev Klára: 7720 szavazat
Márki-Zay Péter: 8699 szavazat


Budapest 15.:

Dobrev Klára: 4090 szavazat
Márki-Zay Péter: 4448 szavazat

Márki-Zay elégedett, és kellő felhatalmazást érez az eddigi eredményekben

Az ellenzéken belüli egység létfontosságú, tegnap este meg is beszélték Dobrev Klárával, hogy csak együtt lehet dolgozni a továbbiakban - erről Márki-Zay Péter beszélt, amikor megérkezett budapesti eredményvárójára.