Az FBI feltúrta Putyin oligarchájának villáját

Az FBI feltúrta Putyin oligarchájának villáját

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) kedden átkutatta Oleg Deripaszka orosz oligarcha washingtoni villáját és New York-i ingatlanjait.

A FBI közlése szerint bírósági végzés alapján jártak el, de egyéb részletet nem tártak fel. "Jelenleg nem tudunk egyéb információkkal szolgálni" - mondta egy szóvivő.

A washingtoni villa az amerikai főváros azon kerületében fekszik, ahol számos nagykövetség épülete is található.

Az oligarcha képviselője újságíróknak elmondta, hogy a házkutatások a Deripaszka ellen elrendelt amerikai büntetőintézkedésekkel hozhatók összefüggésbe. Hozzátette, hogy a most átkutatott ingatlanok nem személyesen Deripaszka, hanem a rokonai tulajdonában állnak.

Az Egyesült Államok 2018-ban sújtotta szankciókkal a Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasának számító alumíniumipari mágnást. A büntetőintézkedések értelmében Deripaszka nem folytathat üzleti tevékenységet és nem rendelkezhet ingatlannal az Egyesült Államok területén.

Az amerikai pénzügyminisztérium korábbi tájékoztatása szerint egyebek között pénzmosás, zsarolás, üzleti riválisainak megfélemlítése és egy kormánytisztviselő illegális lehallgatásának gyanúja miatt folyik nyomozás az oligarchával szemben.

Deripaszka 2019 márciusában pert indított a szankciók feloldása érdekében, amelyek következtében milliárdos veszteségeket volt kénytelen elszenvedni. Kérelmét azonban elutasították.

Deripaszka üzleti kapcsolatban állt Paul Manaforttal, Donald Trump korábbi amerikai elnök első kampányfőnökével is. Bírósági iratok szerint Manafort állítólag a 2016-os amerikai választási kampányt érintő bizalmas értesüléseket és közvélemény-kutatási adatokat ajánlott fel Deripaszkának.

Manafortot pénzügyi csalásokért, valamint a 2016-os választási kampányba való orosz beavatkozás ügyében folytatott nyomozás során az Egyesült Államok elleni összeesküvésért, hamis tanúzásért és az igazságszolgáltatás akadályoztatásának megkísérléséért hét és fél év börtönbüntetésre ítéltek.

Trump azonban tavaly decemberben elnöki kegyelemben részesítette Manafortot.